Hirdetés
Gyászol a győri egyetem

Feleségével egy napon hunyt el a jeles győri mérnök, Láng Béla

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.09.07. 19:17

Életének 88. évében elhunyt Láng Béla vezetékes távközlési mérnök, a Távközlési és Automatizálási Intézet (TAI) Kapcsolástechnika laboratóriumának ny. vezetője, a győri hírközlési képzés jeles és tekintélyes személyisége.

Hirdetés

A szomorú hírt a Széchenyi István Egyetem közölte lapunkkal.

Láng Béla 1976. augusztus 1-jétől 1995. június 30-ig volt a Széchenyi István Egyetem vezető munkatársa. 1976-ban a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Távközlési Tagozata Budapestről Győrbe költözött, s itt kereste, találta meg a szakterület, a hirközlés területén a Magyar Posta távközlési vállalatánál a legkiválóbb, a felsőoktatási munkát választó, felkészült személyiségeit. Láng Béla szilárd, kiterjedt és élő szakmai háttérrel, hasznosítható kapcsolatokkal, biztos tudással lett a Kapcsolástechnika laboratórium vezetője. Kollégái, a távközlési szakok hallgatói minden szakmai és azon túli probléma megoldásában is számíthattak a derűs életszemléletű, barátságos kommunikációt megjelenítő mérnöktanárra.

Hirdetés

A szakma a gyakorlatban gyorsan használható friss mérnöki felkészültséget kérte, s Láng Béla minden tudásával, személyiségével ennek a célnak, kívánalomnak a megvalósítását támogatta. Közvetlen kapcsolatépítési módszere az előre köszönés, a környezetét hatékonyan informáló és nyugtató jó szó volt. A Munkaügyi Döntőbizottság tagjaként, szakszervezeti főbizalmiként is a köz, egyszerre a munkatársak és az intézmény együttes érdekét szolgálta közmegelégedettségre, több cikluson keresztül.

Igazságügyi szakértői munkája mérnöki életpályájának kiteljesedését segítette. A hazai bírósági eljárásokban korrekt szakmai szempontokat alkalmazva fogalmazta meg felkészültségéből és élettapasztalatából is következő szakvéleményét.

A Győri Postás SE labdarúgó csapatának ifjú korában kapusa volt, majd az 1970-es évek elején az egyesület elnöki tisztségére is megválasztották. Egyik meghatározó és jó döntésének tartotta a bácsai, Körtöltés úti pálya sorsának rendezését. A Postás pálya az 1970-es évek második felében a KTMF SK létesítménye lett, s így már jutott pénz, figyelem a szerény fejlesztésre is.

Életútjában a művészetek is meghatározó szerepet kaptak. Édesapja alapító tagja volt a győri Liszt Ferenc Kórusnak, s Láng Béla is több lelkes évtizedet töltött ebben a művészeti közösségben.

Büszke apaként tekintett lányaira. Jogász, bíró lányára, aki napjainkban is a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar címzetes egyetemi docense. Pedagógus lánya sikeres szakgimnáziumi igazgató volt sajnálatosan korai haláláig.

A sors előre nem ismert forgatókönyve méltányolta a szép életút értékeit, sikereit. Az utolsó időszak nehézségeit egy gazdag, színes életút feledteti. Szeretett feleségével a 63. házassági évfordulót is megélték. Feleségével egy napon zárult földi pályájuk. Délután felesége, este Láng Béla is elhunyt.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Gyászhír | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat