Fejleszti gyártástechnológiáját a győri szeszgyár

Kárpát Zsolt Marcali Gábor
2022.10.25. 13:57

Jelentős technológiai fejlesztés kezdődik a Győri Szeszgyárban. A beruházás összértéke 570 millió forint, ehhez a vállalat egy sikeres pályázatnak köszönhetően 228 millió forintot támogatást kapott. Az új technológia alkalmazásával a cég hatékonyabban tudja majd előállítani termékeit, így versenyképesebb lesz az európai piacon.

A Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.  is nehéz időszakon van túl. Megsokszorozódtak az energiaárak. Emellett a szeszgyártás legfontosabb alapanyagát, a melaszt Ukrajnában vásárolja a 138 éves vállalat.

Az ukrajnai háború talán jobban érintette a Dnyepertől keletre eső területeit, mi beszállításaink pedig nyugatról származnak, így az ellátásunk szinte folyamatos volt. A gáz ár, ami nagyobb gondot okozott, de ezen is túl vagyunk. Voltabb nehezebb időszakok, amit megoldottunk és úgy tűnik idén is eredményes évet zárunk.– nyilatkozta Kolos Gábor. A Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a gyár kapacitása már nem növelhető, évente 50 millió liter alkoholt gyártanak, azonban a termelés hatékonyságán lehet javítani és ezt célozza a mostani beruházás.

A gyártástechnológiai fejlesztésekkel várhatóan a 2-3%-al csökken az energiafelhasználás és enyhíti a cég munkaerőhiányát is.

Az alkoholgyártás négy fő technológiájából kettőt már automatizáltunk, hasonló berendezésekkel, amiket most beszerzünk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jelenleg még rengeteg kézi méréseket kell végezni, amit később az új eszközök automatikusan fognak felügyelni. Így a technológiai paraméterek mindig a legkedvezőbbek lesznek, emberi tényezőtől függetlenül. Ez azt eredményezi, hogy az energiafelhasználás a legoptimálisabb lesz.” – mondta el a beruházásról Szander Kálmán a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. folyamatirányítási vezetője.

A most induló fejlesztés 2024 áprilisában fejeződik be.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr | #Szeszgyár |