Hirdetés
Felsőoktatás

Fejenként akár 1,2 millió forint az ösztöndíjasoknak

Fotó: Széchenyi-egyetem
Győr+
2021.08.11. 07:43

A Széchenyi István Egyetemért Alapítványnak köszönhetően az egyetem polgárai a 2020–2021-es tanévben hallgatói, sportolói és tudományos ösztöndíjat nyerhettek el. A második félévi pályázatok esetében nemrégiben születettek meg a döntések. A bírálók összesen 63 pályázónak ítéltek meg fejenként 200 ezer és 1,2 millió forint közötti támogatást.

Hirdetés

Tavaly augusztus 1-jével a Széchenyi István Egyetem fenntartói jogait a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vette át, amelynek kuratóriuma hozzá kíván járulni az intézmény hazai és nemzetközi pozícióinak erősítéséhez. Ennek egyik eszköze a kiválóságok elismerése: az újonnan meghirdetett hallgatói, sportolói és tudományos ösztöndíjak megbecsülést jelentenek a hallgatók, az oktatók és a kutatók számára.

A második féléves pályázatok elbírálása nemrégiben történt meg. Az értékelőbizottság döntése alapján a fejenként 300 ezer forintos hallgatói ösztöndíjat tízen, míg a szintén 300 ezer forintos sportolói ösztöndíjat heten kapták meg. A tudományos ösztöndíjra beérkezett pályázatok közül 59 részesült 200–600 ezer forintos támogatásban. Ez utóbbi 46 személyhez kapcsolódik, mert 13-an két publikációval nyertek; az egy oktatónak megítélt legmagasabb összeg így 1,2 millió forint volt.

Hirdetés

A gyógynövények felhasználását kutatják

Az elismert oktatók egyike Hanczné dr. Lakatos Erika, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Élelmiszertudományi Tanszékének vezetője, aki két rangos nemzetközi folyóiratban megjelent, a karon dolgozó társszerzőkkel közösen jegyzett tanulmánnyal pályázott. „A cikkek a tanszékünkön jelenleg folyó kiemelt kutatási területre, a gyógynövények élelmiszeripari felhasználási lehetőségeire fókuszálnak. Kutatásaink során azzal  foglalkozunk, hogyan tudjuk detektálni az élelmiszerekben az alkalmazott gyógynövények hatóanyagait, mennyi hatóanyag marad meg az adott élelmiszer feldolgozása, elkészítése, legyártása után. Ezenkívül azt is vizsgáljuk, hogy a gyógynövények kivonatolását követően visszamaradt növényi hulladékot miként hasznosíthatjuk, komposztálhatjuk. Ezen a területen szabadalmi bejelentés is született tavaly” – sorolta a tanszékvezető, aki szerint az ösztöndíj anyagi-erkölcsi megbecsülést jelent, és mindkettő fontos, mert erősíti a hitet, hogy érdemes kutatóként küzdeni, dolgozni az egyetemen.

„Büszke vagyok arra, hogy az Élelmiszertudományi Tanszékről számos kollégám sikeresen pályázott, többen két cikkel is. Kutatási eredményeinket teammunkában értük el, ami szintén sikerként könyvelhető el. A tanszéken olyan csapatmunkarendszert alakítottunk ki, amelyben mindenki azon a területen tevékenykedik, ahol a legerősebb: laboratóriumban kísérletezik, eredményeket értékel ki, cikket ír vagy akár a forrást »biztosítja« mindehhez. Ennek visszaigazolását jelentik a mostani ösztöndíjak mind egyéni, mind tanszéki szinten” – mondta Hanczné dr. Lakatos Erika.

Applikációt készített a térlátás fejlesztéséért

A tíz hallgatói ösztöndíjban részesülő fiatal egyike a budapesti Biró István, aki a 2020–2021-es tanév első félévének végén diplomázott a Széchenyi István Egyetemen járműmérnök alapszakon, szeptemberben pedig a gépészmérnök mesterszakot kezdi meg. Az elmúlt években számos pluszfeladat elvégzésével hívta fel magára a figyelmet: az egyetemi videotórium példatáraiba műszaki ábrázolásból vázlatokat készített, műszaki ábrázolás és gépszerkesztéses modellezés órákon demonstrátorként tevékenykedett, emellett egy olyan mobiltelefonos applikációt hozott létre, amelynek célja a hallgatók térlátási képességeinek fejlesztése, az oktatók munkájának segítése. Az utóbbi projekttel az idei Országos Tudományos Diákköri Konferencia tanulás- és tanításmódszertani, tudástechnológiai szekciójában második helyezést ért el.

Biró István

„Az elnyert ösztöndíj motivációt jelent, hogy érdemes jól teljesíteni, külön kutatás-fejlesztési munkát végezni. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány jelentős támogatást biztosít mindehhez, ezért is döntöttem úgy, hogy a mesterdiplomámat is Győrben szerzem meg” – válaszolta Biró István.

Magyar bajnoki bronzérmes csapatkapitány

A bírálók sportolói ösztöndíjat többek között Török Ágnesnek ítéltek meg, aki az Uni Győr-Mély Út NB I-es női kosárlabdacsapat csapatkapitánya, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás mesterszakának hallgatója. Alapszakos diplomáját is a Széchenyi István Egyetemen szerezte korábban nemzetközi tanulmányokból.

Török Ágnes, a győri NB I-es kosárlabdacsapat válogatott csapatkapitánya, a Széchenyi István Egyetem hallgatója. (Fotó: Uni Győr-Mély Út)

„Azért pályáztam, mert sikeres év volt mögöttem sportolói pályafutásom szempontjából. A magyar bajnokságban bronzérmet nyertünk, szerepeltem a felnőttválogatott keretében. Sőt a 3×3-as kosárválogatottba is bekerültem, és mindössze egy ponton múlt, hogy kijussunk a tokiói olimpiára. Megtisztelő, hogy el tudtam nyerni ezt az ösztöndíjat, amely fontos visszajelzést jelent, és segít, hogy motivált maradjak a sportban és a tanulásban egyaránt” – fejtette ki a játékos.

Török Ágnes tervei szerint jövő júniusban szerzi meg újabb diplomáját, kosárlabdában pedig még feljebb tenné a lécet 2021–2022-ben: a győri csapattal tovább szeretne jutni az Európa Kupában a csoportból, a felnőtt válogatottal pedig megkezdi az Európa-bajnoki kvalifikációt, ahol a végső cél kijutni a kontinensviadalra.

Török Ágnes boldogan készíthette a szelfit 2021 tavaszán a bajnoki bronzérem megszerzését követően. (Fotó: Uni Győr-Mély Út)

A kiváló teljesítmények növelik az egyetem elismertségét

„Gratulálok a pályázatok valamennyi nyertesének kiváló teljesítményéhez, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy egyetemünk még elismertebb legyen a hazai és a nemzetközi színtéren egyaránt. A modellváltás eredményeként lehetővé vált, hogy támogassuk, ösztönözzük az egyetemi polgárokat tehetségük, kreativitásuk kibontakozásában. Ezt szolgálják az új ösztöndíjak, amelyek révén tovább emelkedhet az intézmény tudományos és oktatási tevékenységének színvonala. Fontosnak tartjuk a hallgatók motivációjának növelését is annak érdekében, hogy minél jobb tanulmányi és sporteredményeket érjenek el” hangsúlyoztadr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

likeold
a fb oldalunkat