Fecskepelenka a kórházi ablakokon

Németh Boglárka Fotó: Ács Tamás
2023.05.18. 12:12

Újabb fecskepelenkákat szereltek fel városunkban, ezúttal a Híd utcai kórház ablakaihoz fészkelő madarak dolgát könnyítik meg. 2020-ban indult a Városi Fecskevédelmi Program Győrben, ennek részeként a fecskefészkek alá egy tartóeszközt szerelnek, ezek az ún. pelenkák felfogják a lehulló ürüléket, így az nem ablakokra, földre esik, továbbá a fiókákat is védi, ha kiesnének a fészkekből.

2020-ban indult a Városi Fecskevédelmi Program Győrben, ami egy egyedülálló kezdeményezés országos szinten is. Nagyon sok minden történt azóta a fecskék védelme érdekében és most ismét fecskepelenkákat helyezünk ki, ezúttal a kórház Híd utcai épületére, hiszen itt is van egy jelentős fecskeállomány, így tudjuk őket segíteni a fiókák nevelésében, és abban is, hogy ne okozzanak kellemetlenséget a fecskefészkek– tájékoztatott dr. Laczkovits-Takács Tímea, a Környezetvédelmi Bizottság tagja. 

Dr. Laczkovits-Takács Tímea

Ezek a fából készült szerkezetek segítik és megkönnyítik majd a védett madarak és a kórház munkatársainak életét is. “Húsz darabot teszünk fel most, a tavalyi év során pedig sikerült egy másik projektet is megvalósítani, a PAEOK Vasvári Pál utcai épületében. Tervezzük, hogy a lakosság részére is biztosítunk majd fecskepelenkákat, nem szeretnénk ugyanis, hogy leverjék a fészkeket, hiszen ezért büntetés is jár.“- hangsúlyozta Herman Etelka, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának környezetvédelmi osztályvezetője.

Herman Etelka

A Győr-Szol Zrt. munkatársai mellett egy magáncég darui is segítették a fecskepelenkák felszerelését. “Az első gondolat az volt, hogy mivel itt élünk Győrben és országosan is odafigyelünk a környezetünkre, nagyon fontos minden olyan projekt, amellyel tehetünk a természetvédelemért. Ez a daru is elektromos és hibrid üzemmódban működik.”- emelte ki Kocsis Attila, a Mateco-Hungary Kft. területi vezetője. 

Dr. Laczkovits-Takács Tímea, a Környezetvédelmi Bizottság tagja továbbá arról is beszélt, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a Magyar Madártani Egyesülettel, akik szakmai tanácsokat adnak a kényes kérdésekben, de számítanak a lakosságra is, hiszen személyesen is sokat tehetünk a fecskék védelmének érdekében.  

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #győri fecskevédelmi program | #híradó |