Farkas Bertalannal találkoztak a diákok

Fotó: Győr+
Földvári Gabriella
2022.09.30. 14:03

Farkas Bertalan a máig egyetlen magyar űrhajós mesélt fantasztikus élettörténetéről a Kutatók éjszakája programsorozat keretében az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolában pénteken.

Hirdetés

Óriási élményben lehetett részük a gyakorlós diákoknak, akik részt vehettek Farkas Bertalan előadásán, majd kérdéseiket is feltehették az első magyar űrhajósnak.

A 73 éves asztronauta elárulta gyermekként nem készült az űrbe, focista vagy mérnök szeretett volna, de padtársa unszolására ő is vadászpilótának jelentkezett. 16 évesen már önállóan repült, 20 évesen sugárhajtású gépeket vezetett úgy, hogy autóvezetésből nem volt jogosítványa. A nyíregyházi főiskolás éveket követően tanult a Szovjetúnióban, majd a pápai Vadászrepülő Ezredhez került.

Fotók, híradós tudósítások segítségével illusztrálta beszámolóját.

1977 nyarán tudta meg, hogy kiképzik űrhajósnak, egy évvel később pedig ő és Magyari Béla mehetett Csillagvárosba kiképzésre. Mint mondja rengeteget tanult, és különféle fizikai és szellemi megpróbáltatásokon kellett helytállnia, míg kiderült ő mehet a világűrbe.

1980. május 20-án, 20 óra 20 perckor Bajkonurból elindult a Szojuz-36 űrhajó Farkas Bertalannal és Valerij Kubaszovval a fedélzetén és június 3-án, tértek vissza a Földre.

A magyar űrhajós beszélt arról is a diákoknak, hogy milyen csodálatosak a napfelkelték és a naplementék a világűrben, és hogy egy nap alatt 16-szor kerülték meg a földet. A nyolc nap alatt számos kísérletet végzett, többek között orvosi és anyagtechnológia felfedezéseket tett. Kiderült, az űrben is magyar ételeket fogyasztott, pörköltet, töltött káposztát, és disznósajtot is evett.

A visszaérkezésünk már kevésé volt zökkenőmentes, de túlélték – mondta Farkas Bertalan.

A szakember azt is elárulta, jelenleg zajlik egy újabb magyar űrhajós kiválasztása, aki remélhetőleg még ebben az évtizedben kijuthat a világűrbe.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #űrhajózás | #űrkutatás |