Szent László-napok az Aranyparton

Fáklyás felvonulás, korhű bemutatók

Földvári Gabriella
2022.06.19. 17:29

Szent László király emlékét idézik meg június utolsó hétvégéjén az Aranyparton zajló fesztivállal, amely a középkorba repíti vissza a résztvevőket. Az eseményt összművészeti és összgenerációs programnak szánják a szervezők.

Június 24ؘ–26. között a látogatók középkori környezetben, jurták, lovagi táborok között barangolva, a lovas és gyalogos bemutatókat nézve a korabeli hadviselés mellett képet kapnak arról, hogyan élték mindennapjaikat elődeink. A játszóházak, az íjászkodás, az állatsimogató, a pónilovaglás és a sok más izgalmas program által a gyermekek egy történelmi élményutazáson vehetnek részt. Kézművesvásár, mesterségek bemutatói, kézműves foglalkozások teszik színesebbé a hétvégét. Lehetőség lesz azt is megismerni, hogyan főzhettek a kor harcosai, például meg lehet majd kóstolni, milyen malacsültet készíthettek.

Az idei fesztivál újdonsága és egyben a leghangulatosabb eleme lesz, hogy a háromnapos eseménysorozat a hagyományőrző csapatok fáklyás-zenés felvonulásával veszi kezdetét, amely az Aranypartról indul a Széchenyi térre. A Győri Ördöglovasok ezúttal is bemutatják lovasakrobata-tudásukat, tüzes show-jukat és lovagi tornát is rendeznek.

A hagyományokhoz híven Szent László-napi díszközgyűlést tart a győri önkormányzat június 27-én, ahol átadják a Szent László-díjakat, valamint a Győri Egyházmegye ünnepi szentmisével és fogadalmi körmenettel tiszteleg a lovagkirály emléke előtt.

Kapcsolódó témák: #felvonulás | #korhű bemutató | #szent lászló |