Világnap

Fájdalmat vagy életet? Az endometriózis nem választ

Fotó: Depositphotos.com
Győr+
2022.03.18. 07:45

Az endometriózis világnapja alkalmából március hónapban országszerte előadássorozatot szervez az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet a női egészséget érintő, jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus betegségre. Győrbe is várják az érdeklődőket március 21.-én.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban orvosok, egészségügyi szakemberek bevonásával az érdeklődők szakmai fórumokon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak, továbbá lehetőségük nyílik feltenni a témában kérdéseiket. Az érzékenyítés jegyében Szepesvári Petra, pécsi származású fotóművész endometriózis témájú fotóiból vándorkiállítást tekinthetnek meg az odalátogatók. A jótékonysági események – korcsolyázás, főzés – bevételét az alapítvány preventív célokra fordítja.

A világnaphoz kapcsolódva idén is keresik az Endometriózis Nagykövetét, melyre bárki jelentkezhet, civilek, szakértők, akár újságírók is.

A fájdalmas menstruáció 10 évente egy évet elvesz az érintettek életéből – olyan, mintha egy éven át a fájdalom élne a nők helyett. A WHO kiemelten fontosnak tartja a figyelemfelhívást az endometriózisra. ugyanis a nemzetközi kutatások szerint világszerte 190 millió reproduktív korban lévő nő él fájdalomban vagy küzd termékenységi nehezítettséggel az endometriózis miatt.

 „A világnapi programsorozattal az alapítvány célja a figyelemfelhívás mellett, hogy az érintettek és hozzátartozóik hiteles információkhoz jussanak, ezzel is csökkentve a betegség megjelenése és a diagnózis között eltelt átlagosan 4 évet” – fogalmazott az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnöke, Salamon Adrienn. Ennek egyik kulcseleme az alapítvány kérésére fejlesztett Lucy applikáció, melynek célja a korai felismerés elősegítése. Az appban egy szakorvosi ellenőrzés mellett fejlesztett algoritmus figyeli világszerte a bejegyzett tüneteket, ezáltal 7-féle betegség tüneteire figyelmeztethet! Az applikáció a 6 országban zajló nemzetközi, tudományos kutatás, a FEMaLe alapja, amely segítségével, fontos összefüggéseket tudhatunk meg a krónikus betegség hátteréről és kezelés későbbi lehetőségeiről.

Időpontok és helyszínek:

Február 28. 17:15-19:45 Debrecen, Tritonlife Debrecen

Március 5. 17:00-20:00 Zalaegerszeg, jótékonysági korcsolyázás

Március 6. 12:00-14:00 Budapest, Szimpla kert, jótékonysági főzés

Március 19. 10:00-15:00 Budapest, Nádor utca 15.

Március 21. 17:30-19:00 Győr, Hotel Garzon Pláza

Március 24. 17:00-19:30 Szeged, KatHáz

Március 25. 17:30-20:30 Pécs, Művészetek és Irodalom Háza

A Győr+ Média is átfogóan foglalkozott korábban a témával, a cikkben szakértőnket, dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztük a betegségről.

Fotó: depostiphoto.com

Kapcsolódó témák: #endometriózis | #nőgyógyász | #világnap |