Hirdetés
Izgalmas és egyedi

Ezúttal az építészet költözött a Torulába

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.05.03. 08:22

A napokban nyílt érdekes és izgalmas kiállítás, hét magyar egyetem építészhallgatóinak munkáiból a Torula Művésztérbe. A tárlat a hallgatók gondolatait tükrözi a világról, különböző dolgokról és az építészetről, megtekintése pedig 5 és 95 éves kor között bárkinek ajánlott.

Hirdetés

A győri szeszgyár területén, egy már régóta nem működő és sokáig kihasználatlan épületben alakították ki 2017-ben művészetkedvelők a Torula Művészteret. Az egyedi és utánozhatatlan, egykori ipari környezet már számos kiváló kezdeményezés otthona volt, legutóbb például egy különleges zenei kezdeményezés születéséről forgatott a Győr+ Média. Ezúttal az építészet vette átmenetileg birtokba a Torulát. „Ez nem csak építészet és nem csak grafika, ez sokkal több annál, ez egy összművészeti tárlat, az építészekre amúgy is jellemző, hogy több síkon gondolkodnak, de nem úgy, hogy toljuk az építészetet, csak bemutatjuk, bemutatják a kiállító hallgatók, mit gondolnak a világról” – mondta Révi Zsolt, a Concilium Arts Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítványi elnök büszkén mesélte, hogy mind a hét magyar egyetem hallgatói hoztak munkákat, ahol jelenleg építészképzés zajlik.

Révi Zsolt szerint a munkák más-más szellemiséget képviselnek, de mind a jelent mutatják, ahogy a fiatalok a világot látják, most 2022-ben.Közösségformáló ereje is van ennek a kiállításnak, ezek az építészhallgatók nem ismerték egymást, mégis közösen állították össze, találták ki a kiállítás anyagát és azt gondolom, ha bejön ide néhány család, egy-egy kisebb közösség, ők mind találnak maguknak valami érdekeset az anyagban és hasznosan töltenek el egy kis időt itt, a Torulában” – tette hozzá a művészteret üzemeltető alapítvány vezetője.

Hirdetés

A Torula egyik fő célja, hogy fiatalok mutatkozhassanak be a nagyközönségnek. Ez, a mostani kiállítás is egy lehetőség a hallgatók számára, saját látásmódjuk bemutatására.

”Eddig is célunk volt és ezután is az lesz, hogy fiatal tehetségeknek biztosítsunk lehetőséget a bemutatkozásra, hogy megmutathassák magukat az embereknek, a nagyvilágnak, ez a tér önmagában is különleges, hát, még ha ilyen kiállítási anyaggal tudjuk megtölteni” – fogalmazott Révi Zsolt.

Az Építészet grafika kiállítás május 13-ig várja a látogatókat. De a Torulában már javában tervezik a közeli és a távolabbi jövőt is, hiszen ebben az egyedi térben mindig érdemes meg és bemutatni valami szépet, jót és érdekeset, amit fiatalok alkottak.   

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #építészet | #híradó | #kiállítás | #torula |
likeold
a fb oldalunkat