Hirdetés

Ezúttal a király lelke meztelen

Fotó: Fehér Alexandra
Zoljánszky Alexandra
2019.10.05. 11:06

David Seidler, A király beszéde című dráma szerzője gyerekkorában kezdett dadogni. Hosszú út vezetett el addig, amíg VI. György példáján fellelkesülve, maga is a gyógyulás útjára lépett, és megírta azt a forgatókönyvet, amiből a 12 Oscarra jelölt film megszületett. A filmszalagról sokak által ismert alkotás egyik érdekessége, hogy az alakításáért Oscar-díjat nyert Colin Firth magyar hangja bújik ezúttal a király bőrébe a Győri Nemzeti Színházban. Csankó Zoltán és a beszédterapeutát alakító Ungvári István párosa izgalmas drámát ígér.

Hirdetés

Amit meg is kapnak a nézők, a több mint kétórás játékidőben feszes tempóban bontakozik ki a két, egészen más világból érkező férfi barátsága, és születik király a színpadon. A nyitójelenetben 1925- ben járunk, a Wembley Stadionban, ahol a Brit Birodalmi Kiállítás záróbeszédét készül elmondani V. György legidősebb fia, Albert. A beszédet a BBC rádió is közvetíti, ezért még kínosabb a yorki herceg dadogása. Erzsébet hercegné ezután fordul Lionel Logue-hoz, aki az első világháborút követően sérült katonák beszédterápiájával foglalkozott. Sok hazatérő ugyanis a harctéri idegsokk miatt kezdett el dadogni. Az ausztrál specialista feleségével érkezett az anyaországba, ahol egy álmot kergetett: színész szeretett volna lenni, ehelyett a leendő király legfőbb segítője lett.

Lionel úgy tartja, hogy a beszédzavarral küzdők lelke is sérült, azzal is kell foglalkozni. „Mindenkiben biztos vagyok, aki meg akar gyógyulni” – mondja, és ennek megfelelően bánik a herceggel, időnként nyers módszereivel ösztönzi, hogy higgyen magában. 1936 januárjában V. György meghal, a trónon VIII. Edvárd néven legidősebb fia, David követi.

Hirdetés

„Hitler milliókat tud megbabonázni, miközben York hercege egy sült halat sem képes magának rendelni. Maradt David, aki marhaságokat beszél” – hangzik el az Egyesült Királyság parlamentjében a mondat, ami jól szemlélteti a kialakult, megoldhatatlannak tűnő helyzetet. A király végül lemond, hogy feleségül vehessen egy többszörösen elvált, amerikai asszonyt. Mindeközben Európa egyik felét Hitler, a másikat Sztálin tartja rettegésben. Ki fogja az angol népet megvédeni a csattogó csizmáktól, a proletárok rohamától? Természetesen Albert, aki újra Lionel segítségét kéri.

„A legjobb reklámnak tartom a filmet Colin Firth főszereplésével. Izgalmas, miként lehet ezt élőben, közeliben bemutatni. A színdarab hosszabb fél órával, ami jót tesz a történetnek, gazdagabban bontja ki a két ember barátságának születését és a politikai hátteret. Bensőséges
történet, meglepően sok humorral, és nagyszerű színészi együttléttel” – nyilatkozta a darab rendezője, Funtek Frigyes a Győr+ Televízió Kulisszák mögött című műsorában. A film főszereplőjét játszó Colin Firth magyar hangja, Csankó Zoltán elképesztő munkával formálta meg a királyt, sokat vesztettek volna a színházrajongók, ha a hang mellé nem társulhatott volna a színész arca, s egész lénye.

Ahogy a színpadon, a valóságban is barátság született a király és a beszédterapeuta között: valóban együtt gyakoroltak a koronázási ceremóniára és az azt követő királyi beszédekre, barátságuk a király, vagyis VI. György 1952-es haláláig tartott. Ő volt a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő édesapja. A Korok és történetek című évad második bemutatóját a Régimódi történet című darab követi a Nagyszínházban. Szabó Magda családregényét Bagó Bertalan viszi színpadra. Premier szombaton.

Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |
likeold
a fb oldalunkat