Hirdetés
Véget ért az alapkiképzés

Ez a hivatás egy életre szól!

Fotó: Marcali Gábor
Havassy Anna Katalin
2020.05.14. 12:29

Huszonnégy, az alapkiképzést frissen elvégzett katona tett ma esküt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alakulóterén. A járvány miatti veszélyhelyzet miatt a családjuk most nem lehetett jelen, az ünnepség legfőbb üzenetét most a Győr+ Média próbálja meg átadni.

Hirdetés

A Magyar Honvédség szervezeti átalakítása miatt 2019 óta az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is tart alapkiképzést frissen bevonult honvédek számára. Ez nem változott az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése óta sem.

Idén első alkalommal folyik alapkiképzés a pályakezdő szerződéses tiszt, altiszt és legénységi állományú katonák számára az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán. Ezúttal több mint negyven újonc vonult be a győri laktanyába és kezdte meg az egy plusz öt hetes kiképzését. Közülük huszonnégyen feleltek meg az elvárásoknak és tettek most esküt.

Hirdetés

Major Nándor százados, az Alapkiképző század parancsnoka a Győr+ kérdésére elmondta, hogy a jelentkezők közül többet az alkalmassági vizsgálatok során nem feleltek meg, vagy menet közben morzsolódtak le, vagy épp családi okra hivatkozva távoztak.

Az a 24 katona aki csütörtök délelőtt esküt tett, minden tekintetben megfelelt a katonaélet kihívásainak, s ami a legfontosabb: ők maguk is úgy gondolták, egyenruhában szeretnének szolgálni.

Egyébként az április 6-i bevonulás napján 8 katonai szervezet állományába írták alá a szerződéseiket a civil életből és az ország minden pontjáról érkező pályakezdők. A bevonultatás hete az ilyenkor megszokott forgatókönyv alapján történt. Állományba vétel, szállás elfoglalása, beöltöztetés, század állománygyűlés, ezredparancsnoki köszöntő, valamint a katonai szolgálathoz elengedhetetlen, alkalmassági vizsgálatok végrehajtása jelentette az első napok programját az újoncok számára.

Elméleti és gyakorlati képzés keretében ezután kezdődött meg a valós alapkiképzés.

A többi mellett testnevelési-, alaki foglalkozások, fegyver-, vegyvédelmi-, egészségügyi- és szabályzatismeret, térképészet, tereptan, harcászati foglalkozások, robbantás és lövészet is szerepelt az alapkiképző század levezetési tervében.

Major Nándor százados századparancsnok vezetésével, valamint a rakétaezred 16 főnyi kiképző állományának hathatós segítségével az elmúlt öt hétben igazi egységgé kovácsolódtak össze az alakiképző szakasz rajai. A pályakezdő honvédek első lépéseiket teszik meg a tekintetben, hogy mielőbb a Magyar Honvédség hasznos tagjaivá váljanak, mely folyamat valójában majd az anyaalakulatoknál fog kiteljesedni. Kezdődő, katonai pályájuk nagyon fontos állomása volt a mai eskütétel.

A 24 főt az alakulótéren köszöntötte Könczöl Ferenc ezredes, az HM 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, aki ünnepi beszédében elmondta, a mostani eskü az egész életükre hatással lesz és soha el nem felejthető pillanatokat élnek most át.

A kimondott eskü kötelez! – fogalmazott Könczöl ezredes. „Nagyon kevés olyan hivatás van, amelyben vállalni kell, hogy akár életünk árán is megvédjük a hazánkat. Önök az alapkiképzés elvégzésével és az eskütétellel elköteleződtek a haza iránt, s az, hogy itt állnak a bizonyíték arra, hogy akartak és alkalmasak katonává válni. Fizikailag, szellemileg és lelkileg is megfeleltek a kihívásoknak és immár teljes értékű tagjai a Magyar Honvédség nagy családjának. Ez egy hatalmas kihívás, ami áldozatokkal és lemondásokkal jár. Ez eskü pedig a hűséget is megköveteli mindannyijuktól.”

Az ezredes arra is kitért, hogy a katonák mindennapos helytállását segíti a családjaik támogatása, s ezért köszönet illeti a szülőket, házastársakat, testvérek és gyermekeket is. A katona egyik legnagyobb támasza a családja, éppen ezért hálával kell gondolnunk minden családra, akik honvédet adtak a hazának. Majd említette a megújuló Magyar Honvédséget, amely egyre jobb lehetőségeket teremt a katonák számára, s egyre több civilnek lesz csábító az egyenruha.

Az eskü szövegét dr. Tóth Alíz honvéd mondta elő a 23 frissen végzett társának, akik közösen harsogták után a fogadalmat. Megható pillanatok voltak ezek, amelyek lezártak egy kemény és embert próbáló alapkiképzést, s megkezdtek egy olyan utat, amelyre a jövő héttől lépnek rá a katonák: a saját alakulataiknál kell felvenniük a szolgálatot és bizonyítani, hogy érdemesek a Magyar Honvédség egyenruhájára.

Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka az ünnepség végén már egy kicsit személyesebb és közvetlenebb hangvételű mondatokban gratulált a friss katonáknak, s elmondta: mindannyiukra büszke, s reméli jó szívvel gondolnak vissza az itt eltöltött 5+1 hétre. Majd arra is kitért, hogy akik nem a rakétaezredet választották, azokat is jó szívvel várják és látják a győri laktanyában ha erre viszi őket a sors.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

likeold
a fb oldalunkat