Hirdetés

Extra feladatokkal folytatódott a Robot Olimpia

Fotó: Ács Tamás
Kárpát Zsolt
2022.07.08. 15:56

Pénteken extra feladatokat kellett megoldaniuk a Robot Olimpia magyar, nemzeti döntőjében a legnépszerűbb Robomission kategória indulóinak. A Robomission mellett még két kategóriában mérhették össze tudásukat a versenyzők a győri döntőben, amelynek a Széchenyi István Egyetem Csarnoka adott otthont.

Hirdetés

Lelkesen dolgoznak a csapatok és programozzák a robotokat a Robot Olimpia magyar, nemzeti döntőjének második napján. A csapatoknak extra feladatokon dolgoztak.

„Robomission kategóriában teljesen új kihívást kapnak a csapatok, ami azt jelenti, hogy ugyanazon a versenypályán különböző feladatokat kell megoldani. Ebben az a nehéz, hogy előre a csapatok nem tudtak felkészülni. Itt most az dől el, hogy egy felbukkanó problémát, hogyan küzdenek le a csapatok” – beszélt a pénteki versenynapról Flieber Ádám főbíró.

Hirdetés

A tematika középpontjában idén a segítő robot állnak. A versenyzőknek úgy kell programozniuk a robotokat, hogy akár egy kertben, égő gyárban vagy éppen kórházban segítsék az emberek munkáját.

„Mivel csak most tudtuk meg a kihívás lényegét teljesen át kellett építeni a robotkarunkat és most azt programozzuk. Aztán megyünk tesztelni, itt számunkra a legnehezebb, hogy rövid idő alatt találjuk meg a jó megoldást. Bízom benne, hogy sikerül és ott leszünk a TOP 5-ben”- nyilatkozta Cseh Bálint a Jedlik Team tagja.

A sport robot kategóriában egy szimulációs tenisz meccsen a robotok feladata az volt, hogy a labdákat átjuttassák az ellenfél térfelére.

Az innovációs kategóriában pedig egyedi ötleteket kellett megvalósítani és ezt bemutatni a zsűrinek és a közönségnek.

A World Robot Olimpia Nemzeti döntője színvonalas küzdelmet hozott, az 50 csapat minden kategóriában kimagasló teljesítményt nyújtott.

„Olyan robotikai megoldásokat láttunk a döntőben, amelyek bőven felülmúlták az elődöntőt. Egyértelmű számomra, hogy azok a csapatok, akik idáig eljutottak tovább fejlesztették robotjaikat.”

A győri döntő tétje az is, hogy a kategóriák győztesei utazhatnak november közepén a dortmundi világjátékokra.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #híradó | #robotika | #tudomány | #verseny |
likeold
a fb oldalunkat