Évindító zenei utazás a színházzal

P. Csapucha Adrienn O. Jakócs Péter
2023.01.15. 13:45

Az energiaválság okozta nehézségek áthidalása miatt a Richter Teremben vendégeskedik elsőként 2023-ban a Győri Nemzeti Színház. „Az asszony ingatag” című operagála már most óriási sikernek örvend.

Január 6-án tartotta legújabb előadásának premierjét a teátrum, ezúttal nemcsak a darab különleges, hanem a helyszín is, hiszen a Richter Teremben láthatja a nagyérdemű a Zakariás Zalán rendezte opera- és operettgálát.

Bakos-Kiss Gábor kérdésünkre elmondta, hogy a filharmonikusok otthona lehetőséget teremt a koncertélmény fokozására. „Zavarba ejtő és szívet melengető az a nyitottság és kedvesség, ahogy a közönségünk hozzánk áll. Maga az előadás is a helyszínre van adaptálva, a nézők pedig mindig hálásak azért, amikor a színház elkezd alkalmazkodni. A pozitív visszajelzések pedig az ember hitét erősítik abban, hogy a legfontosabbak egy előadásban mégiscsak azok a művészek, akik ott állnak a színpadon és szórakoztatnak” – fogalmazott a direktor.

A produkcióban a zenés színház meghatározó művei csendülnek fel, kibontakoznak a Rossini-szólamok, elkápráztatnak a verista operák, míg végül elérkezünk a legnagyobb magyar szerzők dallamaihoz.

„Az egész gála lényege az, hogy Verdi munkássága és életműve hogyan hatott nemcsak az európai, hanem a magyar operajátszásra, vagy adott esetben Verdi jellegzetes motívumai hogyan érvényesültek például Erkel operáiban” – mesélt az előadás hátteréről Bakos-Kiss Gábor. Az igazgató kiemelte, arra a legbüszkébb, hogy a vendégművészekkel karöltve egy olyan erős közösség alakult ki, amelyik adott esetben egy betegségre is könnyen reagál, ahogy erre volt példa a napokban is.

Galéria: O. Jakócs Péter