Európa Nap: a biztonságos közlekedésre nevelik a győri fiatalokat

Pécskai István Fotó: Mekliz Fotó
2023.05.11. 12:23

Európa-nap címmel különleges rendezvénynek adott otthont Győr a volt Megyeháza előtti téren. Pénteken mintegy 300 általános iskolás gyermek vetélkedőjét bonyolította le a vármegyei önkormányzat Europa Direct-irodája.

Az Európa Nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót az EU tagállamaiban Európa Napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik. Ez a dátum mára ugyanolyan uniós szimbólummá vált, mint az EU zászlója, himnusza és az egységes fizetőeszköz, az euró. 2023-ban a fókuszban a biztonságos közlekedés áll.

„Az Európa Napon nem azt ünnepeljük, hogy most az aktuális uniós politikai irányzat mit mond, hanem azokat a vívmányokat, amelyeket 1950-ben Robert Schuman megfogalmazott. Azt, hogy legyen egy szolidáris, békés, gazdasági alapon működő Európa, ahol az országok között nincs háború. Ezeknek a vívmányoknak az előnyeit ma is élvezhetjük. 2004 óta tagja vagyunk egy olyan közösségnek, ahol a határok átjárhatók, nem kell útlevelet felmutatni és megállni az átkelésnél, szabad a munkavállalás, s a diákok bármely uniós országban tanulhatnak. Nagyon sok minden történt, ami az életünket könnyebbé tette. Ezek megőrzéséért harcolunk. Ma is a jó dolgokra hívjuk fel a figyelmet. Azok a gyerekek, akik ma itt vannak, a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos témában vetélkednek. Az a célunk, hogy 2050-re ne legyen halálos baleset az Európai Unió területén. Ezért persze nagyon sokat kell még dolgozni” – mondta Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke.

Rosta Roland rendőr őrnagy úgy fogalmazott, az egész rendőrség azon dolgozik, hogy a balesetek száma csökkenjen.

„Az elmúlt évtizedeket nézve szerencsére csökkenő tendenciát mutat a balesetek száma. Ezt szeretnénk folytatni. Az Európa Nap egybeesik a közlekedési kultúra napjával, amit mi is ünneplünk. Mi is jó néhány feladattal készültünk a gyerekeknek: van KRESZ-teszt, kockakirakó, és részegszemüveggel is lehet menni pályán. A célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a biztonságos közlekedésre, amire szeretnénk a gyerekeket nevelni” – jelentette ki a megyei rendőr-főkapitányság Közlekedési, Baleset-megelőzési Bizottságának titkára.

Lakatosné dr. Novák Éva, a Europe Direct megyei irodavezetője hozzátette, amellett, hogy az iskolások próbára teszik a tudásukat, hagyományosan táncos-zenés programok színesítik a rendezvényt. Az Európa-totóval pedig egy elektromos rollert is lehet nyerni.

Bár az unióval kapcsolatban negatív hangokat is hallunk, rengeteg pozitívumot hozott az életünkbe. Említhetjük a határok szabad átlépését, a munkavállalást vagy a tanulási lehetőségeket. Ezekről érdemes megemlékezni. Az Európa Napot minden évben megrendezzük. A közeledésbiztonság, illetve a baleset- és bűnmegelőzés az idei témánk. A belvárosi sétának a témája a középkori büntetésekhez kapcsolódik. A fiatalok lemehetnek a középkori tömlöcbe, amit most megnyitunk számukra. A KRESZ-szel és a bűnmegelőzéssel kapcsolatban pedig mindenféle feladatokat végeznek el, amiért nyereményeket is adunk” – árulta el Lakatosné dr. Novák Éva.

Galéria: Mekliz Fotó

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #európa-nap | #Európai Unió | #galéria | #híradó |