Széchenyi István Egyetem

Észtországban jártak a campus képviselői

Győr+ Fotó: SZE
2022.11.07. 08:28

A győri Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontosak nemzetközi kapcsolatai, amelyekből az intézmény oktatói-kutatói és hallgatói egyaránt profitálnak. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat is törekszik arra, hogy folyamatosan bővítse partnerségeit, és működésében meghonosítsa a külföldi jó gyakorlatokat: képviselői legutóbb Tallinban jártak, ahol újabb hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Hirdetés

A Tallinni Alkalmazott Tudományok Egyetemének hallgatói önkormányzata keresett meg bennünket intézményünk Nemzetközi Programok Központján keresztül, hogy szeretnének ellátogatni hozzánk. Észt kollégáink a magyar felsőoktatásról, a helyi hallgatói érdekképviselet működéséről szerettek volna többet megtudni. A kapcsolatfelvételt tettek követték, és idén áprilisban már a kampuszunkon fogadtuk őket, megmutattuk a laborokat, a közösségi tereket, a könyvtárat és közben válaszoltunk kérdéseikre” – mondta el Vályi-Nagy Dávid, a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottságának elnöke. Hozzátette, a vendéglátást idén ősszel viszonozták a talliniak.

Látogatásunk célja az ottani felsőoktatás, a tanórán kívüli programlehetőségek, valamint azok szervezési és háttérfeladatainak megismerése volt. Mindezek mellett szerettünk volna átfogó képet kapni arról, hogy a nemzetközi hallgatók integrációja és érdekképviselete miként működik a külföldi egyetemeken” – emelte ki az elnök. A győri küldöttség a Tallinni Alkalmazott Tudományok Egyeteme mellett meglátogatta a Lääne-Viru Főiskolát, a Tallini Műszaki Egyetemet és az Észt Biztonságtudományi Akadémiát.

A látogatás során a Széchenyi-egyetem hallgatói szervezetének képviselői az észt felvételi rendszer sajátosságairól, a felsőoktatási intézmények infrastrukturális hátteréről, a kollégiumi helyzetről és az egyetemek hallgatóiknak nyújtott szolgáltatásairól is tájékozódtak. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy e szolgáltatások között a győri fiatalok találkozhattak többek között elektromosroller-parkolóval, közlekedési bérlettel működő biciklizárral, eladó nélküli üzlettel, sőt a labortermeket nyitó biometrikus azonosítással, vagyis retinaszkennerrel is.

A tallini vendéglátók az oktatási időn túl szervezett programokat is bemutatták, amelyek közül a legkiemelkedőbb a téli sporthét. A győri küldöttség az észt hallgatói szervezetek működéséről és a nemzetközi hallgatók helyzetéről is tájékozódtak, és sok hasznos információval gazdagodtak.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Hirdetés