Szarka Zsófi konyhája

Erdélyi bableves

Szarka Zsófi
2019.12.07. 08:11

Mindenkinél más a klasszikus bableves, de izgalmas kirándulás kipróbálni más vidékek hagyományos receptjeit, hátha újabb ízeket fedezünk fel.

Az erdélyi, gyergyói barátnőmet néha meglátogatom és minden esetben elképesztő receptekkel, új ízekkel térek haza. Előfordult már azonban olyan eset is, hogy csak telefonon beszéltünk, de annyira megkívántam, amit éppen a nagyanyójánál majszolt, hogy azonnal elkértem a sütemény receptjét.

Tiszta ízek és egyszerű megoldások. A bableves a húsos, óriás babból készül, kerti zöldségekből és sok fokhagymával, hogy jó ragacsos legyen a leve. Savanykás alma, édes aszalt szilva és friss babérlevél. Nem tudom elmesélni jobban, hogy mennyire kerek ízek kerültek ezáltal a fazékba, amihez jó régi mondás szerint, nem hiányzott semmi, csupán egy kanál. Jó kis pityókás kenyeret kaptam mellé, amiből a kisebb gyerekek arrafelé kiszedik a pityóka darabokat. Szerintem az a legjobb része, amitől olyan sűrű a kenyér, hogy fél szelettel jól lakik az ember.

Sok receptet írtam le Erdélyben és bevallom, elkészítve rendszeresen az asztalunkra kerülnek. Ebből a gyűjteményből osztok meg egyet, amit majd még több követ.

Bevásárló lista:

  • 500 g tarkabab (nagy szemű)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • 500 g füstölt, bőrös hús
  • kis csokor petrezselyem
  • fél karalábé
  • 100 g aszalt szilva
  • fél alma (savanykás)
  • 1 db paradicsom
  • egy szelet friss paprika
  • 12 szem egész bors
  • 2 szem szegfűbors
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 kk liszt
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

A babot beáztatom előző este háromszor annyi vízbe, mint a bab mennyisége. Másnap reggel, ahogy az összes bableves titka, egyszerre teszek fel majdhogynem mindent a hideg vízbe főni. Egy nagy fazekat kétharmad részig töltök hideg vízzel, beleteszem a kockázott hagymát, egészben a fokhagyma gerezdeket, megkötözve a csokor petrezselymet, almát, a babot, fűszereket, a zöldségek felét, a szelet szalonnát és a hús felét.

Másfél órán keresztül, közepes lángon főzöm. Ekkor hosszában felszeletelek minden maradék zöldséget, a húst kockázom, az aszalt szilvát egészben hagyom. Hozzáadom a leveshez és lefedve újabb 1 órán keresztül főzöm.

Amikor puha a bab és nem „csörög” keverés közben, akkor lejjebb veszem a hőmérsékletet és elkészítem a rántást.

Az egy ek olajat felmelegítem egy kisebb fazékban, hozzáadom a lisztet, végül a paprikát. Már a művelet elején magam mellé készítek 1,5 dl vizet, és ekkor öntöm ezt rá, hogy a paprika meg ne égjen. Alaposan elkeverem és hozzácsorgatom a leveshez, amit szintén folyamatosan keverek közben. Megvárom, amíg felforr és tálalhatom is.

Tipp: A végén egy kis citromlevet facsartam bele, hogy az édeskés íz mellé egy savanyú elem is párosuljon.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |