Energiatakarékos, okosítható lámpákat szerelnek a Kuopio parkba

Földvári Gabriella O. Jakócs Péter
2023.03.09. 14:55

A Kuopio park és környezetének modernizálása során a Kodály Zoltán út 2.-32. számú házak előtti útszakasz és a Kuopio park fejlesztési területén is megújul a közvilágítás.

A fejlesztési területen belül az új közvilágítási oszlopkiosztás szerint a régi oszlopokhoz képest új pozícióba kerültek a beépítésre szánt elemek. A parkolólemez felső szintjének és a parkolólemez környezetének megvilágítása érdekében 12 méter fénypontmagasságú oszlopokat építettek be, az utca megvilágítását pedig 8 méter magasságú oszlopokon lévő fényforrások fogják biztosítani.

A park modernizációjába bevont területen belül lesz futópálya és sétaút, ezért ezek az új funkciók is kapnak megvilágítást.

„Az összesen 71 db, új lámpatest mindegyike energiatakarékos LED fényforrású lesz. Az energiaválság energiajózanságra is ösztönöz minket – azaz arra törekszünk, hogy minél több energiát takarítsunk meg a mindennapi működés során. Ennek szellemélben alkalmazzunk a Smart megoldások egyik lehetőségét a közvilágításnál. Ezek a lámpák okosíthatóak lesznek, ami annyit jelent, hogy többek között éjszaka a fényforrások teljesítménye, így azok fogyasztása is csökkenthető lesz. Távoli elérési pontról, akár egy telefonról is vezérelhetjük, szabályozhatjuk, csökkenthetjük a kis forgalmú éjszakai órákban a közvilágítás mértékét.” – tájékoztatta portálunkat Máthé-Tóth Péter a Győri Útkezelő Szervezet vezetője.