Hirdetés
GYŐRI FELLEBBVITELI FŐÜGYÉSZSÉG

Embertelen körülmények között szállította az illegális határátlépőket

Fotó: Pixabay
Győr+
2022.02.16. 15:31

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítéletben kiszabott szabadságvesztés és kiutasítás büntetés helybenhagyását indítványozta abban az ügyben, amelyben egy román férfi illegális bevándorlókat akart Magyarországon keresztül Ausztriába juttatni - olvasható a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleményében.

Hirdetés

A Győri Törvényszék a férfit, a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt 8 év fegyházbüntetésre, 10 év kiutasításra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint a román férfit korábban már többször elítélték, Németországban, Belgiumban, Olaszországban és Romániában is, közlekedési és vagyon elleni bűncselekmények miatt.

2019. július 21-én a hajnali órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az államhatár közelében, tizenöt afgán és egy iráni személyt – köztük öt fiatalkorút – vett fel egy brit honosságú áruszállító kisteherautóba. Az iratokkal nem rendelkező külföldieket – feltehetően – pakisztáni embercsempész szállította be az országba. A hazánkban illegálisan tartózkodó személyek a román férfi által vezetett jármű rakterébe zsúfolódtak be.

A 125 cm magasságú raktérben ülések, kapaszkodók nem voltak, a kettő darab szellőzőnyílás személyek számára szükséges levegő utánpótlására nem volt alkalmas. A raktérben fejenként 10×20 cm nagyságú terület jutott, így nem mindenki tudott leülni. Többeknek állniuk kellett, azonban a raktér magassága miatt kiegyenesedni nem tudtak. A román férfi 5 órán keresztül ilyen körülmények között szállította a külföldieket. A nagy hőség és az oxigénhiány miatt az illegális bevándorlók a rakteret az utastértől elválasztó lemezfalon dörömböltek, de a sofőr nem állt meg, nem nyitotta ki a raktér ajtaját, nem javított az utasok helyzetén.

A határrendészet munkatársai a járművet – mivel a román férfi a hang- és fényjelzés ellenére sem állt meg – néhány kilométer üldözést követően a 85. számú főúton intézkedés alá vonták.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett minősített embercsempészés tárgyi súlyára figyelemmel a kiszabott büntetés szükséges és indokolt.

Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.

Hirdetés