Hirdetés
Jer, jer kikelet!

Eltemették a telet Győrzámolyon

Fotó: Vig Norbert
J. Kovács Andrea
2022.02.26. 16:41

„Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” - skandálták a Duna partján összegyűlt győrzámolyiak, akik Pulai Nikoletta polgármester hívására azért gyűltek össze, hogy eltemessék az idei telet.

Hirdetés

Valóságos népünnepéllyé vált a szigetközi télbúcsúztató. Nagyon sok kisgyermekes család jött el a rendezvényre, de szép számmal voltak fiatalok és idősebb helybéliek is.

„A mai időjárás is a tavasz közeledtét tükrözte, aminek nagyon örülünk, hiszen régóta vártuk ezt a napot. Megkértük az intézményeinket, az iskolát és az óvodát, hogy készítsenek a gyerekekkel kiszebábukat és meséljenek nekik erről a népszokásról. A helyi ABC elől indult a felvonulás, vidám télűző dalokat énekeltünk. Velünk jött Olaf, a hóember és Elegy, a barnamedve is, illetve az ilyenkor szokásos fiatal pár vezette a menetet.” – mondta portálunknak Pulai Nikolett, polgármester, a rendezvény ötletgazdája.

Hirdetés

A Duna parton felállított nagy kiszebábu köré a gyerekek odatették a sajátjukat, apró papírokra pedig ki-ki ráírta, hogy mitől szeretne megszabadulni. Közben énekeltek, táncoltak, komédiáztak. A Mosolyország Színkör tagjai rövid tréfás jelenettel szórakoztatták a nézőket. Utána meggyújtották a kiszebábut, és vele együtt elégették a telet, a hideget és mindent, ami rossz.

Kisze, kisze szalmaszál, perzselődj a lángoktól, vörös táncban hamvadj el, nekünk most már tavasz kell!

„Ezt a régi népszokást lakossági kezdeményezésre összevontuk egy dunai csobbanással, ami errefelé még sohasem volt. Izgultunk, hogy lesz-e rá jelentkező, de szerencsére többen is bevállalták a 6 fokos vízben való megmártózást. Végül pedig vendégül láttuk a résztvevőket, lelkes anyukák fánkot sütöttek, amihez forró teát kínáltunk.”– zárta szavait a polgármester.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: J. Kovács Andrea, Német Boglárka

Kapcsolódó témák: #népszokás | #szórakozás | #tavasz | #tél |
likeold
a fb oldalunkat