Hirdetés

„Mi nem eladunk, hanem veszünk, növeljük a város vagyonát”

Fotó: Győr+
Győr+
2021.11.30. 09:59

Ismét összeült a közgyűlés, percről-percre tudósítással jelentkezünk.

Hirdetés

A napirendi pontokat ide kattintva találjuk.

A közgyűlést videón is követhetjük Dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldalán:

Hirdetés

Az ülés kezdetén a Győri Városháza Ezüst Emlékérem díjat adta át Dr. Dézsi Csaba András Baranyai Béla részére Adyváros és Marcalváros lakosainak érdekében végzett munkájáért, 40 éves közös képviselői munkájának elismeréséért.

10:07 – Az első napirendi pont a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beszámolója, melyet Gaál László tűzoltó százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Győri Katasztrófavédelmi kirendeltségének megbízott vezetője tartott.

A képviselők egyöntetűen elfogadták a beszámolót.

10:12: Az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázhálózati elosztó beszámolója következik, ebből kiderült: több nagy fejlesztést is tervez a közműszolgáltató, többek között a Káptalandombon is terveznek munkálatokat jövőre, de ezek még tervezés alatt vannak.

10:20 – Bárány István kért szót, és kiemelte; az új fejlesztéseknél nagyon fontos, hogy soha ne legyen kapacitáshiány. Kérdése volt, miszerint a szolgáltató ne csak a nagy fejlesztésekre helyezzék hangsúlyt, hanem a kisebb, lakossági fejlesztéseket is gyorsabban teljesítse a szolgáltató. Berkes Gábor, az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ technikai igazgatója válaszában kiemelte: a gázigény beadását követően 8 napon belül válaszolnak arra, majd újabb 120 napjuk van a kivitelezésre. Ezekkel a határidőkkel kell számolni – szögezte le a szakember. Ezután a képviselők egyhangúan elfogadta a beszámolót.

10:23 – A közgyűlés a város költségvetéséről szóló rendelet módosításáról szavazott. Pollreisz Balázs kért szót; aki elmondta: a nem előre tervezhető feladatok (például a szúnyoggyérítés) miatt nagyon megemelkedtek a kiadások, ez miatt az előzetes tervekhez képest megemelkedtek a kiadások. A képviselő azt kérte: a jövő évi költségvetés tervezésekor figyeljenek oda, hogy a tervezet jobban igazodjon a tényleges feladatokhoz. A testület ezután nagy többséggel elfogadta a módosítást

10:26 – Az építési szabályzat módosítását kérdések nélkül fogadták el a képviselők.

10:28 – A változtatási tilalomnál Pollreisz Balázs kért ismét szót, és a legutóbbi közgyűlésre hivatkozva elmondta: ismételten kéri, hogy térképes, közérthető formában tegyék közzé Győr térképén megjelölve, mely területek érintetettek a változtatási tilalomban. Gyimóthy Ákos, a város főépítésze válaszában elmondta: mindenki számára elérhetőek ezek az adatok.

Balla Jenő képviselő is szót kért. Arra kérte a képviselőket és a városvezetést, hogy a jövőben a közérdeknek megfelelően boltokat, iskolákat, szolgáltatási intézményeket is építsenek a városban. Dr. Dézsi Csaba András válaszában kiemelte: az önkormányzat boltokat nem tud üzemeltetni, nem is feladata, és nem is tudja ellátni ezt. “A város ettől függetlenül tárgyalásban van bolthálózatokkal, de a kereslet fogja meghatározni ezt a kérdést” – emelte ki a polgármester.

10:34 – Bárány István kért szót, aki elmondta: ugyan a város nem üzemeltet boltokat, mégis azon vannak, hogy a lakosság számára minden elérhető legyen. Sok mindent tesznek a lakosságért, de boltot nem építhetnek. Azt követeljék az önkormányzaton, ami az önkormányzat hatásköre.

10:37 – Glázer Tímea kért szót. Azt mondta, legutóbb ígéretet kaptak arra, hogy a változtatási tilalomról nem helyrajzi számokkal, hanem konkrét címekkel kapnak majd listát. Gyimóthy Ákos válaszában erre kiemelte: egyértelműen beazonosítható, hogy mely területek érintettek.

legyen kikötve az is, hogy boltot, vagy egyéb szolgáltatásokat is üzemeltessenek a kivitelezők, vállalkozók. Dr. Dézsi Csaba András válaszában elmondta: ez már folyamatban van, tárgyalások folynak arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni építkezéseken ezek a fejlesztések is részei legyenek egy lakópark építésének. A polgármester rámutatott arra is: a vásárlói szokások is átalakultak, ezért a kisboltok kialakítása nem egyértelmű kérdés, de keresik a megoldást erre. Egyúttal megköszönte az észrevételt, mellyel egyetért.

10:43 – A helyi építési szabályzatban nincs lehetőségünk kötelezővé tenni boltok építését – szögezte le Gyimóthy Ákos főépítész a polgármester kérdésére.

A képviselők végül elfogadták a tervezetet, Pollreisz Balázs és Glázer Tímea tartózkodása mellett.

10:46 – Az ötödik napirendi pont az egyes változtatási tilalmakról szól, Pollreisz Balázs kért szót. A képviselő kiemelte, korábban már intézett levélben kérdést a polgármesterhez, miszerint hány vezető, hány közszolga távozott a munkájából a városházáról. Nagy a közbeszéd a városban, hogy miért távoznak emberek a városházáról – ismételte meg kérdését a képviselő, amelyre elmondása szerint március óta vár válasz.

Balla Jenő is szót kért, aki elmondta: erről a jelenségről beszélni kellene. Reméli, hogy pozitív irányba változik a város.

Dr. Dézsi Csaba András válaszában elmondta: a hivatal vezetője a jegyző. “Voltak nézeteltéréseink, ennek következtében döntöttünk úgy, hogy megválunk egymástól” – utalt a jegyző személyének változására a polgármester. A városvezető elmondta: nem érti Pollreisz Balázs felvetését, hiszen ő maga kampányolt azzal az előző ciklusban, hogy megváltoztatná a hivatal felépítését. Ez megtörtént, közös megegyezéssel váltak meg a munkatársaktól. Dr. Dézsi Csaba András elmondta azt is: a munka nem csak egy fogalom, a munkához pedig kevés az, amit Pollreisz Balázs végez. Ha a képviselő tényleg aggódik, akkor keresse meg ezeket a volt munkatársakat – szögezte le a polgármester.

Pollreisz Balázs válaszában azt mondta: a strukturális átszervezéshez joga van a városvezetésnek, de szerinte nem az előző jegyző, hanem a polgármester miatt távoztak az emberek a városházáról. Dr. Dézsi Csaba András válaszul kifejtette: sajnálja, hogy a képviselő nem érti meg a választ. Hajtó Péter kért szót: 351 ember dolgozik a hivatalban, 6-7 százalékban történt változás az állományban. Nincs ebben olyan probléma, mint amiről itt szó van – szögezte le a képviselő.

A polgármester hozzátette: voltak olyan távozások, amelyek őt is meglepték.

A képviselők ezután elfogadták a tervezetet.

10:57 – A hetedik napirendi pontot kérdés nélkül fogadták el.

11:01 – A kilencedik napirendi pontnál Glázer Tímea kért szót, aki elmondta: biztos, hogy tartózkodni fog, ugyanis a Győr Projekt Kft. szerinte egy pénznyelő cég. Balla Jenő is felszólalt; kiemelte, hogy a Kft. jól gazdálkodott, de a járvány ideje alatt nagyon nehéz gazdálkodni. Parkfenntartás, sportrendezvények, filmforgatások, ezek jó dolgok, de hogy fenntarthatóak legyenek ezek a fejlesztések és beruházások, ahhoz át kell gondolni, hogyan lehet működtetni ezeket. A képviselő azt mondta: adjunk lehetőséget, hogy a lakosság is rálásson a gazdasági szervezetek számaira, működésére. Radnóti Ákos, sportért is felelős alpolgármester kért szót, és elmondta: már folyamatban vannak lépések arra, hogy minél többen, minél jobban kihasználják a sportlétesítményeket. Minőségibb kiszolgálás, minőségibb üzemeltetés a cél, ezért dolgoznak – emelte ki az alpolgármester.

Szeles Szabolcs alpolgármester szintén szót kért. Elmondta, annak idején országosan hagyták tönkremenni a sportlétesítményeket, ebből a helyzetből kellett elérni, hogy a győri fiatalok megfelelő helyen sportolhassanak.

Hajtó Péter felszólalásában elmondta: meg van döbbenve Glázer képviselőasszony szavain. 170 napig semmilyen bevétele nem volt a Kft-nek a pandémia miatt, ez több, mint 200 millió forintot jelent. Azt javasolta, legközelebb felszólalás előtt esetleg érdemes körbenézni az érintett területeken.

Bárány István is szót kért: ezek a cégek mint a GYHG és a Győr Projekt, szabályozott piaci keretek között dolgoznak, és nagyon fontos feladatot látnak el. Egyetért Hajtó Péterrel, rendkívüli időszakot zárunk a vírushelyzet miatt. A képviselő rámutatott, a jövőben érdemes nézni, hogy valóban jól funkcionáló, fenntartható beruházásokat, létesítményeket hozzanak létre a városban. Példaként az Olimpiai Sport Parkot és a Színházat említette a képviselő: egyik helyen sem lehet olyan belépőt elkérni, ami valóban fenntarthatóvá tenné a létesítményt. Ezért kell megszavazni a rendeletet. A polgármester megköszönte az észrevételt.

Ezután újfent Glázer Tímea szólalt fel, aki Hajtó Péternek válaszolt: szerinte folyamatosan pénznyelő a Győr Projekt Kft, nem csak a vírushelyzet alatt. Glázer Tímea rámutatott: nagyon jó látni, hogy mindig van rendezvény az OSP-ben, rengeteg gyerek sportol, és ez örvendetes, és tiszteletreméltó munka. Csak annyit kér, hogy fenntartható legyen a munka a jövőben.

Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: hasznosak ezek a hozzászólások, mindenkit meghallgatnak.

11:18 – a vita után a képviselők elfogadták a tervezetet, Glázer Tímea végül valóban tartózkodott egyedüliként.

11:19 – A 10. napirendi pontnál szintén Glázer Tímea szólalt fel elsőként. A GYHG továbbra sem tett eleget kötelezettségeinek, ezért nem fogja támogatni a kölcsön meghosszabbítását. Ezután megszavazták a napirendi pontot. Glázer Tímea nemmel szavazott, Pollreisz Balázs tartózkodott.

11:21 – A 11. napirendi pontnál Pollreisz Balázs szólalt fel. Elmondta, hogy a tagi kölcsönöknél azt javasolja, a jövő évi költségvetésbe legyenek betervezve ezeknek a cégeknek a fenntartása, ezeknek a kölcsönöknek a kezelése. A tervezetet elfogadt a testület.

11:23 – A 12. napirendi pontnál Balla Jenő szólalt fel. A napirendi pont a Bécsi kapu tér 11. szám alatt található épületben egy lakás elővásárlási jogának gyakorlásáról szól. Ő és Pollreisz Balázs is azt a kérdést tette fel: mi a stratégiai oka a vásárlásnak? Glázer Tímea szintén csatlakozott; kinek veszik meg ezt a lakást?

Sík Sándor képviselő elmondta: nem érti, miért képezi vita tárgyát egy ilyen lakás vásárlásra. A város fog gazdagodni ezzel az ingatlannal. A jogi helyzet szerint a város alatti kazamatákkal az ingatlan rendelkezik, amely alatt azok húzódnak. Ezért ez egy kihagyhatatlan kulturális lehetőség, amelyet meg kell ragadni, ugyanis az ingatlan vásárlásra Győr gyarapodását szolgálja majd. Dr. Dézsi Csaba András válaszában elmondta: készült ingatlan-értékbecslés, amely egyébként magasabb árat hozott ki, mint amennyiért megvásárolják. Glázer Tímea felvetésére elmondta: nem magánszemélynek vásárolják a lakást. A tér kissé elhanyagolt, sokkal több lehetőséggel.

Próbálunk olyan kulturális közeget teremteni, amire a régi győriek emlékeznek. Mi nem eladunk, hanem veszünk, növeljük a város vagyonát – mondta a polgármester.

Glázer Tímea válaszában visszautalt: akkor ezt nem lakásnak veszik meg, hanem muzeológiai célokra? A polgármester elmondta, nem lakás céljából veszik meg az ingatlant.

11:35 – Pollreisz Balázs szerint ebből a pénzből (58 millió forint – a szerk.) három panellakást is vásárolhatna a város, amit a lakhatási problémák kezelésére fordíthatna. Dr. Dézsi Csaba András azt mondta: a képviselő tegyen javaslatot, melyik 3 lakást tudják ennyiből megvenni, nyitott az elképzelésre.

11:41 – A 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., napirendi pontokat vita nélkül fogadták el.

11:43 – A 22. pontnál Dr. Szálasy László szólalt fel a környezetvédelmi bizottság elnökeként megköszönte a polgármester támogatását. A környezetvédelmi osztály megalakulása eddig aktivitásuk elismerése. Megköszönte a résztvevők munkáját. A tervezetet ezután elfogadták.

11:44 – A 23., 24., napirendi pontot is kérdés nélkül, egyhangúan fogadták el a képviselők. Ezután zárt üléssel folytatódik a közgyűlés.

A zárt ülésen Győr Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatói posztjáról döntöttek.

Fotó: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #közgyűlés | #önkormányzat | #városháza |
likeold
a fb oldalunkat