Hirdetés

Ellenőrizték a népszámlálás tableteit

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2022.09.20. 11:37

Október 1-jén indul a 2022-es népszámlálás. A felmérést a Központi Statisztikai Hivatal irányítja, de az adott település jegyzőjének feladata a számlálóbiztosok alkalmazása. Győrbe, szeptember 15-én érkeztek meg a számláláshoz szükséges tabletek, ezeket szeptember 20-án, kedden ellenőrizték le a polgármesteri hivatal hatósági főosztályán.

Hirdetés

A tabletek és a hozzájuk tartozó tokok tehát rendben voltak, ezek lesznek a számlálóbiztosok fő eszközei a népszámlálás során. Az adatgyűjtés már október 1-jén kezdődik. Ez egy online időszak egészen október 16-ig, ekkor lehet ugyanis internetes felületen kitölteni a lakás illetve a személyi kérdőívet. 

Jelenleg a felkészülési időszak zajlik, ami azt jelenti, hogy a számlálói körzeteket alakítjuk ki, illetve a számlálók jelentkezése van folyamatban. Vannak már jelentkezőink, vannak köztük levizsgázottak is, de továbbra is várjuk azokat, akik kedvet kaptak. A jelentkezőknek egy online tanfolyamon kell részt venniük, a KSH biztosít egy felületet, amin mozzanatról mozzanatra végigvezetik a számlálóbiztost a munkán, a részgyakorló kérdések után pedig egy záró kérdéssor méri fel, hogy megfelelt-e a biztos. Ha igen, akkor velük tudunk szerződést kötni és biztosítjuk számukra az eszközöket.– számolt be a Győr+ Médiának Kelemenné dr. Bélyi Mária, népszámlálási koordinátor, Győr Megye Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hatósági Főosztály Igazgatási osztályának vezetője.

Eddig összesen 345 tablet érkezett, ez lesz a számlálóbiztosok fő eszköze. 

Október 17-től kezdődik terepmunka, november 20-ig tart igazából. Az összes körzetbe tartozó címet fel kell keresni, ami azt jelenti, hogy le kell ellenőrizni, hogy valóban ott egy épület van, telek van, társasház van, családi ház van, illetve, akik nem töltötték ki az első két hétben online a kérdőíveket, velük történik meg a személyes kitöltés. ” – hangsúlyozta a koordinátor. 

A kérdőívek kitöltése nagyjából fél órát vesz igénybe a kitöltés pedig mindenki számára kötelező.

A népszámlálásról szóló törvény írja elő, hogy mindenki számára kötelező az adatszolgáltatás. Aki nem kíván számlálóbiztossal találkozni, őt fogadni az az  első két hétben töltse ki online saját maga, vagy családtagja segítségével a kérdőívet. Ebben az esetben esetleg már csak becsengetnek és megkérdezik, hogy valóban kitöltötte-e, de ekkor már nem kell a számlálóbiztossal kommunikálni vagy vele időt tölteni.“- tájékoztatott Kelemenné dr. Bélyi Mária.

Kapcsolódó témák: #Győr | #népszámlálás 2022 |
Hirdetés