Életfogytiglant kapott a győri néprajzkutató gyilkosa

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2023.10.20. 12:58

Barsi Ernő (1920-2013) az ismert győri zenetörténész, hegedűművész, néprajzkutató lányát, Hajnát, három évvel ezelőtt fakaróval verte agyon egy fiatal férfi a sályi szülői házban.

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a sályi emberöléssel vádolt férfit pénteken a Debreceni Ítélőtábla, helyben hagyva ezzel a Miskolci Törvényszék elsőfokú határozatát – tájékoztatta a táblabíróság szóvivője az MTI-t.

Barsi Hajna édesapja nyomdokaiban járva, nagy tudású néprajkutató volt. A magyar népművészet minden tájegységének ismerte a hímzéskultúráját, az építészetét, a faragott munkáit. Ha a kezébe adtak egy régi tárgyat, akkor azonnal meg tudta mondani, hogy melyik tájegységről való. Hajna, édesapja halála után költözött a sályi szülői házba, próbált segíteni a környékbeli rossz körülmények között élő szomszédainak, így a későbbi gyilkosának is, akinek időnként pénzt adott, hogy elvégezze a háza körüli teendőket.

A bíróság korábbi közleménye szerint az alkoholos befolyás alatt lévő férfi berúgta a Hajna házának kulcsra zárt ajtaját, majd egy 4-5 centiméter vastag, mintegy fél méter hosszú fakaróval többször fejbe ütötte. Miután az asszony a padlóra zuhant, a fiatal férfi elvette a magatehetetlen nő három aranygyűrűjét, majd távozott a lakásból, és eladta az ékszereket. A pénzből alkoholt és cigarettát vásárolt.

Az áldozat koponyasérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínen életét vesztette. A férfi legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, a közügyektől tíz évre eltiltották.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Barsi Ernő | #gyilkosság | #Győr |