Életet mentett a hős győri tűzoltó

Szigeti Sándor O. Jakócs Péter
2023.02.01. 06:55

Két győri középiskolás gyors helyzetfelismerése és egy bátor tűzoltó hősiessége mentette meg annak a nőnek az életét, akit Győr belvárosában az alig 4-5 fokos Rábából kellett kimenteni. Az esemény főszereplői mesélték el, mi történt pontosan.

A Bercsényi iskola két diákja éppen tanítás után tartott hazafelé január 13-án délután, amikor a Petőfi hídról észrevették a Rábában sodródó testet:

„Először nem láttuk tisztán mi az, csupán annyit, hogy valami furcsa, szokatlan dolgot visz a víz. Ahogy a sodrás közelebb hozta, kiderült, hogy egy hátán fekvő emberről van szó. Nem kapálózott, nem kiáltott segítségért, csak némán sodorta magával a folyó. Azonnal tudtuk, hogy itt segítségre van szükség” – idézte fel a történteket Juhász Dávid és Wolf Kristóf.

Wolf Kristóf (balra), Bakó Attila és Juhász Dávid

A talpraesett fiúk a Bercsényi-iskola rendészeti osztályának tizedikes tanulói, bizonyára ennek is köszönhető, hogy helyén volt a szívük és egyből tudták, mit kell tenniük:

„Szerencsére éppen a szomszédban van a győri tűzoltóság, egyből odafutottunk és jeleztük, hogy baj van, embert visz a víz!” – mesélte Dávid.

„Varkoly Roland és Kovács Sándor bajtársammal együtt rohantunk le a folyóhoz. A hölgyet ekkor már a Radó-sziget irányába vitte az áramlat, nagyjából 6-8 méterre lehetett a parttól. Egy percig sem gondolkodtam, belevetettem magam a vízbe” – mondta el Bakó Attila, hős tűzoltó, aki tizennyolc éve választotta ezt a szép, ám veszélyekkel teli hivatást.

A főtörzsőrmester

„Ahogy úsztam felé láttam, hogy a hölgy teljesen sápadt, az ajkai ellilultak, mert a víz alig 4-5 fokos lehetett. Amikor megérintettem, résnyire kinyitotta a szemeit, nagyon megkönnyebbültem, hogy még életben van. Sikerült magam elé fordítani, majd magam előtt tolva a vízben a part közelébe úsztam vele, ahol a kollégák kiemelték a folyóból – tette hozzá az 52 éves főtörzsőrmester, akire nem csak kollégái, de családja, felesége és lánya is rendkívül büszke.

A fiúk az oklevelekkel

Az életmentő hármas tagjai kedden délután a győri tűzoltóságon személyesen is találkoztak, ahol felelevenítették a történteket, majd a fiúk a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismerő oklevelét vehették át.

Kapcsolódó témák: #életmentés | #Győr | #tűzoltóság |