Együttműködik a SZE és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum

Győr+ Májer Csaba József
2023.01.31. 14:06

Együttműködési megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum. A cél, hogy a centrumhoz tartozó Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei középiskolák tanulói elsőkézből kaphassanak információkat a győri és mosonmagyaróvári továbbtanulási lehetőségekről, a naprakész tudást, értékes diplomát nyújtó képzésekről.

A Széchenyi István Egyetem 11 tudományterületen kínál értékes tudást a hallgatóknak. Az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fókuszában a hagyományos agrárterületeken túl a fenntarthatóság, a korszerű élelmiszertechnológiák, a vidékfejlesztés és a precíziós gazdálkodás állnak. Az intézmény erős technológiai gyökerei is hozzájárulnak ezen területek innovatív fejlesztéséhez.

Annak érdekében, hogy a fiatalok a lehető legszélesebb körben megismerhessék a piacképes diplomát adó képzéseket, az egyetem folyamatosan szélesíti együttműködéseit. Ezt célozza az a megállapodás is, amelyet az Alföldi Agrárszakképzési Centrum részéről dr. Horváth József főigazgató és Vári László kancellár, az egyetem részéről pedig dr. Kovács Zsolt kancellár látott el kézjegyével. Ennek értelmében a centrumhoz tartozó középiskolák diákjai megismerhetik az egyetem által kínált lehetőségeket, tájékoztatást kapnak a győri és mosonmagyaróvári karokon folyó színvonalas képzésekről.

Az ünnepélyes aláíráson dr. Szalka Éva, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja kifejezte reményét, hogy a szorosabbra fűzött kapcsolat eredményeként még több hallgató érkezik a Széchenyi-egyetemre az ország alföldi térségeiből. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény a vonzó képzéseken túl kollégiumi elhelyezést, sokszínű hallgatói és sportéletet nyújt, amit a Győr és Mosonmagyaróvár által biztosított kulturális és egyéb lehetőségek egészítenek ki. Hozzátette: az egyetem többféle támogatással segíti, hogy a fiatalok a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Újdonság, hogy a Magyarország kedvezményezettnek minősülő – azaz átlagosnál kevésbé fejlett – járásainak valamelyikéből érkező tehetséges elsőéves hallgatók Gólya ösztöndíjra pályázhatnak. A dékán beszélt arról is, hogy a Széchenyin tanulók igazi nemzetközi környezetben fejlődhetnek, köszönhetően a mintegy 40 angol nyelven is elérhető képzésnek és a csaknem 800 nemzetközi hallgatónak.

Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja kifejtette: a mosonmagyaróvári kar előnye nemcsak az, hogy összetartó közösség alkotja, hanem az is, hogy az intézmény más karaival, szervezeti egységeivel együttműködve egyre inkább a korszerű technológiák állnak tevékenysége fókuszában. A képzések során így mind nagyobb hangsúlyt helyeznek az agrárdigitalizációra, köztük az olyan aktuális területekre, mint a dróntechnológiák vagy az 5G. A kancellár megjegyezte: a gyakorlatorientált oktatást a folyamatosan fejlesztett, hamarosan úgynevezett „smart farmmá” váló tangazdaság és kiváló mintagazdazdaság-hálózat segíti. Dr. Kovács Zsolt megjegyezte, hogy a mosonmagyaróvári kar központját, a várat teljesen felújították az elmúlt néhány évben.

Dr. Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója – aki habilitált doktori címét éppen a Széchenyi István Egyetemen szerezte – elmondta: intézményük Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében összesen tíz agrárszakképző középiskolát működtet. Ezek képzési portfóliója lefedi az agrárium és az élelmiszergazdaság valamennyi területét a növénytermesztéstől, az állattenyésztéstől a kertészeten és a gépészeten át egészen az erdőgazdálkodásig és az élelmiszer-feldolgozásig. „A továbbtanulás népszerűsítése alapvető feladatunk. Örömmel kínáljuk a Széchenyi István Egyetem képzéseit tanulóink számára, és kapuink mindig nyitva állnak az egyetem előtt. Arra is nyitottak vagyunk, hogy tehetséges technikusi képzésben tanuló fiataljainkkal közös kutatási, innovációs tevékenységben vegyünk részt– hangsúlyozta dr. Horváth József.

Nyitókép: Az ünnepélyes aláírás résztvevői: dr. Kovács Zsolt, Vári László, dr. Szalka Éva és dr. Horváth József.

Szöveg: Széchenyi István Egyetem