Hirdetés
Koronavírus

Egyre több orvos és szakápoló fertőzött a győri kórházban

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2020.09.27. 07:40

Öt megye koronavírusos betegeinek intenzív ellátását végzi a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Főigazgató főorvosa, dr. Tamás László János szombaton este megerősítette a Győr+ Médiának, hogy a civil életben, s nem az intézményben kapott fertőzés miatt sorra esnek ki a munkából az orvosok és a nővérek, ezért eljöhet az a pillanat, „amikor több beteget már nem tudunk felvenni.”

Hirdetés

Észak-Dunántúlon két kórház látja el a covidos betegeket. Az ajkai intézményben azokat ápolják, akik nem szorulnak intenzív ellátásra. Győrbe pedig olyan betegeket hoznak, akiknek az állapota súlyos, tüdőszövődményeik vannak, valószínűsíthető, hogy a közeljövőben, vagy akár azonnal intenzív beavatkozást igényelnek. Győr gyógyítja a speciális eseteket is, például, ha egy covidos beteg a fertőzéstől függetlenül stroke-ban vagy olyan társbetegségekben szenved, melyet csak Győrben tudnak kezelni.

Dr. Tamás László János szombaton este a Győr+ Médiának is megerősítette a Hircity-nek pénteken elmondottakat. Ebből kiderül: jelenleg hat intenzív ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére, ám az ágyszámot néhány napon belül harmincra kell emelni.

Hirdetés

„Háromszor-négyszer annyi fertőzött beteget kell ellátnunk, mint tavasszal” – jelezte a főigazgató főorvos.

„Teljes üzemben dolgozunk” – mondta a főigazgató, majd hozzátette: a sürgősségire naponta érkező 150 beteg mellett, minden nap 150-180 koronavírusos, vagy fertőzésgyanús ember érkezik a kórház járványügyi ambulanciájára.

Dr. Tamás László János tájékoztatója szerint a covidosok ellátásán túl szinte minden osztály 100-105 százalékon üzemel. Valószínűleg lesz egy olyan pillanat, amikor le kell állnunk, s ez hamar elkövetkezhet – jelentette ki. Indoklásul azt is megosztotta a közvéleménnyel, hogy a dolgozóik közül is sokan vannak karanténban. Csütörtökön például hat orvos és tíz szakdolgozó esett ki a munkából.

A most fertőzöttektől függetlenül tizenöt-tizenhét intenzív szakorvosra, s hetven-nyolcvan intenzív ellátásban jártas szakdolgozóra volna szükség. Ha őket máshonnan iderendelik, akkor tudunk működtetni harminc intenzív ágyat – jelentette ki a főigazgató főorvos.

A szakembereink létszáma határozza meg, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor már nem tudunk több beteget felvenni – mondta dr. Tamás László János.

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #Győr | #Győri kórház |
likeold
a fb oldalunkat