Fejlesztés

Egyetemisták tervezhetik át a város parkját

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2022.04.05. 19:34

Pályázatot hirdetett az önkormányzat a Széchenyi István Egyetem építész hallgatóinak. Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs alpolgármester a polgármesteri vizit során döntöttek úgy, hogy a Simor János püspök tere Szigetben új szemléletet és köntöst kaphatna.. Ekkor döntöttek úgy, hogy a park új szemléletet és köntöst kaphatna.

“Nagyon megnyugtató, szakrális élmény volt ott a nagy templom előtt állni és csodálni a teret. A vizit során jöttem rá arra, hogy új értelmet nyerhetne a park. Mivel van a városban egy kiváló egyetem, kiváló hallgatókkal, az intézménnyel pedig remek együttműködéseink vannak, így arra gondoltunk kiírunk egy pályázatot, tervezzék meg a Győrben tanuló építészek az új parkot” – számolt be dr. Dézsi Csaba András, aki hozzátette, hogy nagyon várja a terveket.

Dr. Dézsi Csaba András és Szeles Szabolcs kedd délután a Széchenyi István Egyetemen ötleteltek a pályázat kapcsán. A diákok közül is sokan jöttek el, sok kérdéssel bombázták a politikusokat. Többeket érdekelt, hogy milyen korcsoport lakik a közelben, van-e iskola vagy óvoda, gondolkodhatnak-e szökőkútban, belenyúlhatnak-e esetleg a parkot körülvevő utcákba, parkolókba, közlekedésbe. Az egyeztetés során hamar egyértelművé vált, a fiataloknak tervei vannak, a városvezetők pedig mindenre nyitottak. 

“Az elmúlt két évben amióta polgármester vagyok, mindig is az volt a cél, hogy a győrieket bevonva, a győriekkel együtt gondolkodva építsük a várost, építsük Győrt. A fiatalok most szabadjára engedhetik a fantáziájukat és egy új parkot álmodhatnak meg, melyhez az ötleteket július közepéig várjuk”- hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, aki azt is elárulta, hogy a parkba készül egy szobor is, az, hogy pontosan milyen, még titkos.

Az egyeztetésen és az ötletelésen Szeles Szabolcs alpolgármester elmondta, hogy nagyon várja az alkotó fiatalok munkáit és úgy látja motiváltak a hallgatók a projekt kapcsán. “A városrész az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött, hatalmas átalakításon ment keresztül, a legdinamikusabban átalakuló körzetek egyike, így ezt is bele kell majd kalkulálni a a fiataloknak a tervezésbe” – emelte ki a városvezető, aki szerint jó közönséget találtak a tervezés tekintetében és az is elképzelhető, hogy rövidesen a hallgatókkal együtt járják majd be a parkot, hátha úgy még inkább kreatív és megvalósítható ötletek törnek majd felszínre.

Bach Péter, az Épülettervezési Tanszék vezetője a Győr+ Médiának elmondta, hogy a hallgatók nagyon motiváltak.

“Remek ötletnek tartom az önkormányzat kezdeményezését, hiszen ezek valódi, hús-vér projektek, melyből az építész hallgatók nagyon sokat profitálhatnak, továbbá lesz egy sikerélmény, hogy valaki terve meg is valósul, nyomot hagy a városban.” A vezető arról is beszélt, hogy a mostani egyeztetésen világossá vált, a diákok szeretnek csapatokban dolgozni és bár a kiírásban építész hallgatók szerepelnek, hozzájuk más karok hallgatói is csatlakozhatnak.

A városvezetők vaj szívének köszönhetően a határidő is valószínűleg július közepére módosul, így a vizsgák lezárultával mindenki nyugodtan koncentrálhat majd a tervezésre. 

Galéria: Marcali Gábor