Egyedülálló klub, egyedülálló programokkal

Győr+ Fotó: SZE
2024.06.26. 08:38

Harmadik éve szervez kulturális programokat a nemzetközi hallgatók számára a győri Széchenyi István Egyetemen működő Magyar Klub. A kezdeményezés révén az intézményben tanuló, hazájuktól távol élő fiatalok a tavaszi félévben háromszor vehettek részt magyar kulturális és természeti értékeket bemutató kirándulásokon.

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatóinak száma az elmúlt tíz évben sokszorosára nőtt, mára megközelíti az ezret, akik csaknem 80 országból érkeztek Magyarországra. Az ő beilleszkedésük segítésére jött létre 2022-ben a Magyar Klub, amely különböző programokon keresztül mutatja meg a régió kulturális és természeti értékeit.

Dr. Bukor Emese idegen nyelvként tanítja a magyar nyelvet a nemzetközi hallgatóknak, és munkája során felismerte, hogy az egyetem milyen fontos szerepet játszik beilleszkedésükben. Az ő ötletének köszönhetően alakult meg a Magyar Klub, amelynek első rendezvénye egy nagysikerű „Mit tudsz Magyarországról?” kvíz volt két évvel ezelőtt. Azóta filmklubbal és kulturális kirándulásokkal bővült a programsorozat, amelyek rendkívül népszerűek a világ minden tájáról érkezett fiatalok körében.

Először a Pilisbe hirdettünk meg egy hosszabb túrát, amelyre többszörös túljelentkezés volt, hatalmas érdeklődést mutattak a hallgatók. A következő évben szintén frekventált helyre, a Balatonhoz vittünk egy csoportot, ide is elkapkodták a helyeket. Az igényekre válaszolva a mostani tavaszi szemeszterre már három kirándulással terveztünk, amelyek mindegyikére várólistát is kellett nyitnunk” – mondta el dr. Bukor Emese, a Magyar Klub főszervezője.

A programokon részt vevők olyan országokból érkeztek, mint Srí Lanka, Pakisztán, Marokkó, Algéria, Tunézia, Dél-Afrika, Kenya, Tanzánia, Etiópia, Szíria, Jordánia, Egyiptom vagy épp Törökország. A klub kínálta lehetőségekkel eddig többnyire azok a hallgatók éltek, akik órai keretek közt is tanulják a magyar nyelvet és kultúrát, szabadidejüket pedig szívesen töltik a környék felfedezésével.

A programsorozat nem titkolt célja, hogy a nemzetközi hallgatók aktív közösségi életet élhessenek a Széchenyi-egyetemen, közelebb kerüljön hozzájuk a magyar kultúra és megismerjék a régió természeti értékeit. A legutóbbi félévben is szerettünk volna ennek minél jobban megfelelni, így Tatát és a Bakony környékét tűztük ki úti célul” – ismertette a klub vezetője, aki a szervezési feladatokban mindig számíthatott egy-egy lelkes segítőre. Az első évben Mahmoud Ali diákasszisztens, mesterszakos járműmérnök hallgató, idén dr. Kóbori Sarolta, az Egyetemi Könyvár és Levéltár munkatársa, a kirándulások során pedig Ferenczi István túravezető támogatta munkájával a programok megvalósulását. Dr. Bukor Emese kiemelte: a harmadik éve működő kezdeményezés Győr felfedezését is szolgálja, hiszen az ősz során körülbelül százötvenen vehettek részt térítésmentesen gyalogos városnéző túrákon a Gyere Győrbe Tematikus Városnézések és Élményprogramok helyi idegenforgalmi iroda közreműködésével.

A hallgatók a visszajelzések alapján felejthetetlen élményeket szereztek a Magyar Klubnak köszönhetően, és mindig nyitottak még több hasonló, magyar kultúrát népszerűsítő programra. „Nagyon hálásak a fiatalok ezekért a lehetőségekért, számos megerősítést kaptunk, hogy érdemes tovább működtetnünk a klubot. A személyes tapasztalatok azt mutatják, hogy a nemzetközi hallgatók a Széchenyi-egyetem egyik előnyének tartják a kulturális programok sokszínűségét” – foglalta össze dr. Bukor Emese.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #hallgató | #Kultúra | #Széchenyi István Egyetem | #túra |