Hirdetés

Egyre több felújítással készülnek el Győrben

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.03.24. 19:54

Győr Megyei Jogú Város többszörösen is sikeresen vett részt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataiban, így városszerte számos fejlesztés valósulhatott már meg. Ezekről a már korábban megvalósult, így sikeresen lezárult projetekről közlünk most egy átfogó összeállítást, amelyben szó esik a Gyirmóti Művelődési Ház energetikai korszerűsítéséről, a Zöld utcai bölcsőde felújításáról, a belvárosi Jókai utca teljes megújulásáról és végül a Régi Szentiváni út felújításáról is.

Hirdetés
Gyirmóti Művelődési Ház korszerűsítése

A Gyirmóti Művelődési Ház energetikai korszerűsítésére már régóta szükség volt, amely most a pályázatnak köszönhetően megvalósulhatott. Ehhez közel 61 millió forint támogatás érkezett és több mint 26 millió forint önerőt is felhasználtak.

Fotó: Marcali Gábor

A befektetés hasznos célt szolgált, hiszen ez az épület Gyirmót városrész egyetlen oktatási-közművelődési tere. A szakemberek az energiahatékonyság és a jövőbeni villamos energiafelhasználásnak a csökkentése érdekében kiépítették egy megfelelően korszerű napelemes rendszert.

Hirdetés

A projekt során megvalósult az épület külső homlokzati falainak szigetelése, a lapostető hőszigetelése, nyílászárócsere, hőleadók cseréje, szabályozhatóság kialakítása (termosztatikus szelepek, strangszabályzók), 2,75 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer kialakítása, valamint projektarányos akadálymentesítés megvalósítása.

Zöld utcai bölcsőde felújítása

A felújítások nem csak Gyirmótot érintették, hanem Szabadhegy is jelentősen fejlődött az elmúlt időben. A Zöld utcában található bölcsőde több, mint 400 millió forintból lett olyan, amely sokkal jobban kiszolgálja a gyermekek, a nevelők és a szülők igényeit.

Szükséges volt már, hogy a bölcsődében a modern, színvonalas, minőségi gondozási, nevelési munkához szükséges környezetet alakítsanak ki úgy, hogy figyelembe vegyék az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség alapelveit. A felújított épület és korszerű eszközpark segítségével a 0-3 év közötti gyermekek ellátási körülményei jelentősen javultak.

Fotó: O. Jakócs Péter

Lássuk a részleteket: a bölcsőde még 1984-ben épült, három gondozási egységből áll és 66 gyermek számára nyújt lehetőséget. A mostani felújítás során az épület teljesen új külső hőszigetelést kapott, szigetelték a lapostetőt, kicserélték a nyílászárókat, a fűtést és a villamosrendszert is korszerűsítették, illetve ahol lehetett, az akadálymentesítésre is figyeltek. A projekt során arra is figyeltek, hogy az eszközpark is bővülhessen, hiszen új bútorok, udvari játékok, fejlesztő és informatikai eszközök, továbbá egy felszerelt főzőkonyha is az bölcsőde rendelkezésére áll.

Fotó: O. Jakócs Péter
Jókai utca teljes megújulása

A Jókai utca kétségtelenül a város egyik fő tömegközlekedési ütőere, valamint ez az utca biztosítja a Belváros, azon keresztül az Ipari Park, az Audi gyárkomplexum és a dinamikusan fejlődő Sziget, illetve Újváros városrészek közlekedési kapcsolatát.

A város 66 menetrend szerinti autóbuszvonalából 14 útvonal érinti ezt az útszakaszt. Az utca jelentős szerepet tölt be a kerékpáros közlekedés szempontjából is, és itt található továbbá egyike a nagy befogadóképességű parkolóházaknak is. A mostani felújítás a Zechmeister út és Szent István út közötti útszakaszt érintette 262 méter hosszúságban.

Fotó: O. Jakócs Péter

A fejlesztés során megtörtént az utcaszakasz teljes szélességű, a két oldali járdákat és a csapadékvíz elvezetési rendszert is magába foglaló felújítása, továbbá az elhasználódott, elöregedett kopóréteget is kicserélték. Megvalósult a pályaszerkezet teljes cseréje, a kétoldali járda felújítása, valamint a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciója, új víznyelők beépítése.

Fotó: O. Jakócs Péter

A Jókai utca Zechmeister utca és Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakasza kétirányú lett, ezáltal egy rövidebb alternatív útvonalat jelöltek ki a Sziget, Újváros irányába közlekedők számára, tehermentesítve ezzel a Munkácsy Mihály utcai körforgalmat és a Petőfi hidat. A területen lévő közművezetékeket – a csapadékvíz elvezető rendszer kivételével – az érintett szolgáltatók saját kivitelezésben és finanszírozásban újították fel.

Régi Szentiváni út korszerűsítése

Átfogó projekt keretében, több lépcsőben újul meg a 81-es számú főút-Tatai út-József Attila út találkozásánál lévő körforgalomtól kezdve egészen az Ipari Parkig tartó útszakasza.

Az uniós forrásból megvalósult projekt egyik lépcsője volt a Régi Szentiváni út modernizálása, amely már régóta beszédtémát adott sokaknak, a felújítási munkák elkezdésének pedig sokan örültek. Most hogy lezárult a projekt, még többen tapasztalhatják annak fontosságát és hasznosságát.

Fotó: Marcali Gábor

Fontos ugyanis, hogy a közlekedési feltételek folyamatosan fejlődjenek, a munkavállalók pedig gyorsan és biztonságosan juthassanak el a munkahelyeikre, illetve otthonaikba. Továbbá sokak számára lényeges, hogy minőségi romlás nélkül dönthessenek bármely közlekedési eszköz mellett. Ez persze a szabadidős- és sporttevékenységek miatt is kiemelkedő szempont.

A már fentebb említett, nagy, átfogó tervek szerint a Tatai út meglévő Régi Szentiváni úti csatlakozása megszűnik, az új kapcsolat az Alsókert utcán keresztül lesz majd lehetséges. A Régi Szentiváni útszakasz nyugati Tatai úti vég szakasza zsákutcává alakul, így ez már csak célforgalomra és az Ipari Park irányú kerékpáros forgalomra lesz alkalmas. Az Alsókert utcára zárt vízelvezetésre alkalmas útburkolat kerül, a Tatai út és a Régi Szentiváni út között egyoldali járda épül. A tervezett átkötő útszakasz építési hossza közel 100 méter.

Fotó: Marcali Gábor

A fenti átépítési programhoz kapcsolódva a most záruló projekt keretében a Régi Szentiváni út, Alsókert utca és az Ipari Park közötti szakaszfejlesztésére került sor, kétirányú kerékpárút és zárt csapadékvíz elvezető épült ki, valamint megújultak a meglévő kapubejáratok csatlakozásai is. A munkálatok zárásaként megtörtént a meglévő jelzőtáblák és úrburkolatai jelek felülvizsgálata, ahol szükséges volt, új táblákat helyeztek ki és javították a felfestéseket is.

Fotó: Marcali Gábor

A beruházás eredményeképpen a négy- vagy két keréken közlekedők és a gyalogosok is egy korszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb és dinamikusabb úthálózatot vehetnek igénybe a mindennapokban, amely biztos, hogy város további fejlődését szolgálja a jövőben.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #felújítás | #helyi fejlesztés |
likeold
a fb oldalunkat