Hirdetés
Könnyelmű szombat

Egy nap, hét ittas sofőr

Fotó: police.hu
police.hu
2020.05.10. 11:30

Közülük hárman balesetet is okoztak, amelyekben két ember megsérült.

Hirdetés

A 83-as számú főút melletti kerékpárúton, Koroncó felől Győr irányába közlekedett egy elektromos meghajtású segédmotoros kerékpárral egy férfi 2020. május 9-én 18 óra 50 perckor. Haladása során a főút 68. kilométerszelvényében az előtte, vele egy irányban haladó gyalogosnak nekiütközött, ezért mindketten elestek. A gyalogos megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A férfival szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavételre a rendőrkapitányságra előállították.

A 85-ös számú főúton, Kapuvár irányából Csorna felé közlekedett BMW típusú gépkocsival egy férfi a fenti napon 17 óra körül. Haladása során a veszkényi leágazónál balra akart kanyarodni, azonban a manővere közben összeütközött a vele szemben szabályosan közlekedő motorossal. A motoros megsérült, őt a mentők kórházba vitték. Az okozó járművezetővel szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott, ezért őt további mintavételre az illetékes rendőrkapitányságra előállították.

Hirdetés

Sopronban, 8 óra 45 perckor egy ismeretlen személy az általa vezetett Seat Cordoba típusú gépjárművel közlekedett a Széchenyi téren, a Várkerület irányából az Ógabona tér felé.  Haladása során a Széchenyi tér és a Színház utca kereszteződése előtt található jelzőlámpa tilos jelzésére nem állt meg, így nekiütközött a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a kerékpárját tolva áthaladó gyalogos biciklijének. A balesetet követően az ismeretlen személy 30 méterre megállt az autójával, majd gyalogosan távozott. A helyszíni adatgyűjtés során a rendőrök beazonosították a sofőrt, egy 38 éves soproni férfit, akit elfogtak, vele szemben alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, így őt további mintavételre a rendőrkapitányságra előállították.  

A fenti eseteken túl a rendőrök 2020. május 9-én a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén további két járművezetővel, míg 2020. május 10-én a hajnali órákban a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén szintén két sofőrrel szemben intézkedtek. Mind a négy járművezetőnél pozitív értéket mutatott az alkoholteszter, ezért őket az illetékes rendőrkapitányságokra – további mintavételre – előállították.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat