Egy nap alatt öt gyalogost gázoltak el a megyében

Győr+
2023.01.11. 13:45

Győrben kettő, Sopronban három gyalogost ütöttek el. A balesetek során mind az öt gyalogos súlyos sérüléseket szenvedett.

Hirdetés

Egy 26 éves helyi nő közlekedett személygépkocsijával január 10-én 6 óra 20 perc körül Győrben, az Ipar utcában. Egy kijelölt gyalogos átkelőhelyhez érve nem biztosított elsőbbséget a zebrán gyalogosan átkelő 16 éves nyalkai fiúnak, és őt elütötte.

Győrben, a Római úton haladt személygépkocsijával 8 óra 30 perc körül egy 62 éves helyi asszony. Az autóval hátramenetet hajtott végre, amikor figyelmetlen vezetése miatt egy 66 éves gyalogos hölgyet elütött.

Sopronban két gyalogos átkelőhelyen is gázolás történt a kora reggeli órákban. Egy 67 éves helyi sofőr a Fapiac utcában ütötte el az 59 éves gyalogost, illetve az Ágfalvi úton személygépkocsival közlekedő 76 éves férfi egy 65 éves helyi asszonyt gázolt el.

Hátramenetet hajtott végre tehergépkocsival egy 53 éves völcseji férfi Sopronban, a Bartók Béla utcában 10 óra 45 perc körül. Figyelmetlen vezetése következtében elütötte a jármű mögött gyalogosan közlekedő 72 éves hölgyet.

A győri és soproni balesetek során mind az öt gyalogos súlyos sérüléseket szenvedett.

Az esetek körülményeit az illetékes rendőrkapitányságok vizsgálják.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

  • Közlekedésük során nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, a buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet.
  • Mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék a gépjárművet!
  • Próbáljanak meg szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.
  • Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

A gyalogosok figyelmét felhívjuk a „Látni és Látszani” szabály betartására!

  • A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök, illetve színes, sötétben és korlátozott látási viszonyok mellett is jól látható ruházat használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül egyaránt!
  • Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!
  • A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!”

Forrás: police.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gázolás | #Győr | #közlekedés |