Lelki, szellemi és építészeti örökség

Egy éve lett nemzeti emlékhely a Káptalandomb

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.03.24. 13:24

Egy évvel ezelőtt, 2020. március 24-én az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették: Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Győri Bazilika, a Püspökvár, a Szent László Látogatóközpont, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hittudományi Főiskola.

Az örömteli esemény kapcsán Veres András megyéspüspök akkor így fogalmazott: “… A Káptalandomb Győr belvárosának lelki, szellemi örökségben gazdag helyszíne, amely már a római korban is fontos szerepet töltött be a város életében, a keresztény magyarság számára pedig valóban meghatározó hellyé vált, nem csak a szó fizikai értelmében.

A Káptalandombon történtek olyan események, amelyek miatt joggal kerülhet a figyelem középpontjába. Olyan személyek éltek, dolgoztak, haltak meg itt, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, gondoljunk csak Boldog Apor Vilmos püspökre, aki életét áldozta a Püspökvár pincéjében menedéket kereső nőkért, vagy Boldog Brenner Jánosra, a Szombathelyi Egyházmegye vértanú papjára, aki a káptalandombi szemináriumban készült a lelkipásztori hivatásra.

A Káptalandombon őrizzük a Walter Lynch clonferti püspök által Győrbe menekített Szűzanya-kegyképet. Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából. Walter Lynch – Püsky János győri püspök meghívására – Győrben telepedett le. 1663-ban bekövetkezett halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján.

A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből véres könnyek gördültek alá. A kegykép mellett a Nagyboldogasszony-székesegyházban talált otthonra hazánk harmadik legfontosabb relikviája, Szent László király koponyaereklyéje és itt nyugszik Boldog Apor Vilmos püspök is.

Évente több ezren zarándokolnak a Káptalandombra, ezért joggal megilleti a helyet a nemzeti emlékhely cím. Bízunk abban, hogy e cím által a Káptalandomb az ország kulturális térképére is felkerül, és kitüntetett figyelmet kap az itt található műemlékek megőrzése és felújítása is.”

Forrás: gyor.egyhazmegye.hu

Kapcsolódó témák: #Győr | #Káptalandomb | #Nemzeti Emlékhelyek |