Egy aknában rekedt kutya rejtélyét próbálják megfejteni a győri állatmentők

Havassy Anna Katalin Fotó: Szurkolók az Állatokért Állatvédelmi Alapítvány Győr
2023.01.10. 20:38

Újév első napján egy csatornába esett, árokban fekvő kutyáról kaptak bejelentést a Szurkolók az Állatokért Állatvédelmi Alapítvány Győr önkéntesei, akik gyorsan a helyszínre siettek és még nem is sejtették milyen drámai kutyasorssal találkoznak rögtön az év elején.

Hirdetés

A bejelentők elmondták, hogy a Töltéstava-Söptérpuszta környékén bajban lévő kutyus barna színű, nagytestű és bizony vadul ugat és támad, amikor a közelébe megy valaki. Segítségre lenne szükségük, mert ők maguk nem tudnak mit kezdeni az állattal.

Kocsis Balázs és Csillag Balázs persze nem pihenéssel töltötték 2023 első napját, éppen egy németjuhászt vittek haza, amikor a jelzés megérkezett hozzájuk. Nem késlekedtek, gyorsan Töltéstava felé vették az irányt. Meglehetősen sokat kellett keresniük a kutyát, mert a leírás alapján egy árkot kerestek, végül azonban egy fedetlen akna foglya volt az eb.

Tényleg támadólag lépett fel a kutya, ám látható volt rajta, hogy ezt sokkal inkább azért teszi, mert fél” – kezdte Kocsics Balázs, majd így folytatta: „Sajnos épp egy olyan kocsival voltunk úton, amiben nem volt bent a hasonló mentőakciókhoz szükséged felszerelés, de mentségünkre szóljon, hogy eredetileg chipet olvasni indulunk útnak. Persze tudtuk, hogy nem adjuk fel, ennek a kutyának ki kell kerülnie abból az aknából!”

A két Balázs fokozatosan próbált közelebb kerülni a kutyához, jutalomfalatokkal igyekeztek enyhíteni a félelmét és az ellenállását, na meg fokozni a bizalmát. Türelemmel és higgadtsággal végül sikerült meghurkolni a kutyát, s egyikük lemászott hozzá az aknába. A kutya ekkor sem zárta még szívébe a srácokat, akik rutinosan és határozottan, a megfelelő időben kiemelték a megrémült ebet az akna fogságából.

„Fogalmunk sincs, mióta lehetett lent, de a nyomok arra utaltak, hogy egy ideje már próbálkozhatott kijutni. Az akna oldalán mindenhol karmolások látszottak és a körmei is csúnyán lekoptak már a sok erőfeszítéstől” – mesélte Kocsis Balázs.

A nem várt fordulat pedig még csak azután következett, hiszen a chip-olvasó pittyent, s a rögzített telefonszám is élt. A vonal túloldalán lévő férfi először értetlenkedett, mert mint mondta, neki fekete kutyája van, meg egyébként is megvan otthon mind a három.

Nem értettük ezt a helyzetet, hiszen minden adat stimmelt, amit kiolvastunk a chip-ből. További egyeztetés után jött a drámai felismerés: az általunk megmentett kutya öt éve tűnt el a férfitől, s akkor még csak fél éves lehetett. A meglepetéstől az egykori gazdi elsírta magát, s hirtelenjében ezernyi kérdést tett fel nekünk, amelyekre sajnos mi sem tudjuk a választ…”

Balázsék később találkoztak is az chipen rögzített gazdával, akinek az elmúlt 5 évben fenekestől felfordult az élete. Három évvel ezelőtt súlyos közlekedési baleset érte, még az is kérdéses volt, hogy életben marad-e. Szerencsére felépült, bár lerokkantosították. Korábbi lakhelyről elköltözött, családot alapított, jelenleg is van három kutyájuk. Könnyek között mondta az állatmentőknek, hogy ő nem tudja hazavinni a kutyát, akik egyébként sokáig kerestetett. Azonban vállalta, hogy az orvosi vizsgálatok, kezelések költségébe szeretne beszállni, s mindent megtesz azért, hogy egykori kutyája jó helyre kerüljön.

„Megbeszéltünk az eredeti gazdával – jogilag egyébként őt illeti a kutya – hogy átíratja a Szurkolók az Állatokért Állatvédelmi Alapítvány Győr nevére a kutyust, s megbízik bennünk, hogy megfelelő otthont találunk ennek a nagyon különleges óriásnak. Mert tényleg az: egy nagyon nyugodt, kiváló természetű kanról van szó, aki igényli az emberek társaságát. Fogalmunk sincs, mi lehetett vele az elmúlt 5 évben.”

Balázsék éppen ezért az emberek segítségét kérik, hogy jusson el a kutyus fényképe minél több helyre, hátha felismeri valaki az eredetileg Burney névre keresztelt, de mostanság már csak (a színe miatt) Barniként emlegetett nagytestű keveréket. Ivartalanítva nincs, emberekhez szokott, elképzelhető, hogy egy tanyára vagy állattelepre volt befogadva. Ha pedig 5 éven keresztül kóborolt, s valahogy fenntartotta magát, akkor egy igazi túlélő és története mesébe illő lenne, persze ha el tudná mesélni…

Fogalmunk sincs, mi volt vele az elmúlt 5 évben, de bízunk benne, hogy a közösség ereje segít kideríteni. Most nálunk van Barni, s amint minden hivatalos procedúra lezárult, megkezdődhet a gazdához kerülés folyamata. Reméljük nagyon jó helyre kerül majd, s ennek nem csak mi, hanem eredeti gazdája is nagyon örülne, mert tényleg van az az élethelyzet, ami nem teszik lehetővé, hogy hazavigyék a megtalált kutyát… Viszont a srác hozzáállása példaértékű, s köszönjük neki innen is!”

Aki tehát tud valamit a képen látható, körülbelül 5 és fél éves, kan, nagytestű, keverék, barna színű kutyáról, az kérjük keresse az alapítványt a hivatalos közösségi oldalukon.

Hirdetés