Ég a Hit gyertyája Győr adventi koszorúján

Ficsór Dávid Ács Tamás
2022.11.27. 19:24

Felgyúlt a Hit gyertyája a Széchenyi téri óriás adventi koszorún, ezzel pedig kezdetét vette az adventi programsorozat Győrben. Ahogy az minden évben lenni szokott, a négy adventi vasárnapon egy városvezető és egy egyházi méltóság jelképes kézmozdulatával meggyullad egy mécses a hatalmas díszen.

A meghitt pillanat előtt szívet melengető műsort láthatott a teret megtöltő közönség. Az Audi Hungaria Iskolaközpont fiatal tehetségei idézték meg előadásukban az ünnep hangulatát, fellépésüket nagy taps kísérte.

Ezt követően Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke mondta el ünnepi gondolatait. „Ugyan több mint kétezer év telt el a betlehemi események óta, de 2022-ben a világunk nem sokban különbözik az akkori világtól. A Szent Család tagjai több mint kétezer éve, ugyanolyan bizonytalan világban léteztek, mint mi, pont ugyanúgy vált kézzelfogható élményükké az üldöztetés, amint azt mi naponta átéljük a híreket hallgatva. Ők is boldogabb életet, biztonságot remélve keresték a szállásukat, pont úgy, ahogy az ma is családok ezreivel megtörténik. A betlehemi istállóban történt események óta az emberiség igyekszik a maga múlandó földi óráját az Istenéhez igazítani. 1223-ban állította Szent Ferenc az első jászolt a greccsói erdő barlangjában, azóta minden adventben jászolok, fények és betlehemek segítenek előkészíteni lelkünket a nagy találkozásra.”

Rózsavölgyi László. Fotó: Ács Tamás

A szónok kitért a rengeteg érdeklődőre is, aki kilátogatott a rendezvényre. „Azzal, hogy önök ilyen sokan megtisztelték jelenlétükkel a mai gyertyagyújtást azt jelzi, Önök értik a jászol lefegyverző egyszerűségét. Azt jelzi, Önök készülnek a nagy eseményre, a karácsonyra. Azt jelzi, hogy Önök tudják kinek az érkezésére várnak.”

Wágner Tamás. Fotó: Ács Tamás

Rózsavölgyi László végül egy Ady Endre idézettel kívánt kellemes, meghitt ünnepet a kilátogatóknak, és minden Győrben, Győr környékén élőnek. A képviselőt Wágner Tamás református lelkész követte a színpadon, a prédikáció után a világi és egyházi képviselő együtt gyújtották meg a Hit gyertyáját. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztők: Ficsór Dávid, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #advent | #belváros | #híradó | #karácsony | #ünnep |