Hirdetés

Dunaszerdahely lesz Győr testvérvárosa

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.08.12. 15:44

Mindezt Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester jelentette be szerdán egy közös uniós pályázat programbemutatóján a szlovákiai kisvárosban.

Hirdetés

Dunaszerdahelyen töltötték szerdai napjukat a győri önkormányzat vezetői. Először Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával, a DAC tulajdonosával találkoztak a MOL Aréna, s a gazdasági, s infrastrukturális együttműködés lehetőségéről tárgyaltak. Ezt követően a városházán részt vettek az Arrabona EGTC pályázatának sajtótájékoztatóján. A határon átnyúló regionális szervezetet tíz évvel ezelőtt négy város – köztük Győr – alapította. 50 ezer eurós pályázatukból 42 ezer 500 ezret uniós forrásokból teremtették elő.

Tevékenységük közül kiemelték a „Kulturális és aktív turisztikai termék információ és kommunikációs fejlesztése” című programjukat. Szlovák, magyar és angol nyelven kulturális, turisztikai internetes oldalt hoztak létre. Ezen 58 kidolgozott túraajánlatot készítettek el a Szigetközbe, a Csallóközbe, a Győrbe és Dunaszerdahelyre, illetve e városok környékére érkező turisták számára. Részletesen ajánlják a régió látványosságait, kulturális programjait, s imázsfilmet mutatnak be a térségről.

Dr. Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere utalt arra, hogy Győr és Dunaszerdahely korábban is kapcsolatot tartott fenn egymással, most ezt akarják tartalmasabbá, rendszeresebbé, kiterjedtebbé alakítani. „Szeretnénk elérni az emberek közvetlen kapcsolatainak erősítését, jó volna, ha nemcsak az Árkádban, hanem a két város üzleti életében, kulturális rendezvényein is találkoznának egymással” – fogalmazott dr. Hájos Zoltán.

„Megválasztásom óta már harmadszor találkozom Dunaszerdahely polgármesterével, ez is bizonyítja, mennyire komolyan gondolom a két település együttműködését” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András, majd hozzátette: fontosnak tartom a nemzettudat erősítését, s ehhez a határon túli kapcsolatok jelentősen hozzájárulnak.

Bejelentette: kezdeményezi a közgyűlésen, hogy Győr és Dunaszerdahely formálisan is testvérvárosi kapcsolatot alakítson ki egymással. Dr. Hájos Zoltán hozzáfűzte, hogy Dunaszerdahely örömmel lesz Győr testvérvárosa.

Győrnek – folytatta dr. Dézsi Csaba András – több testvérvárosa van, köztük távoliak is. Én azt gondolom, hogy a szomszédos országokkal kötött megállapodások mindig eredményesebbek. Ráadásul szomszédjaink többségének határmenti részén még nyelvi akadályaink sem lehetnek.

„Győr egy maratoni távolságra van Dunaszerdahelytől, biciklivel is kényelmesen bejárható”– nyilatkozta a Győr+ Médiának a győri polgármester. Nagy pazarlás volna kihagyni a kapcsolatokban rejlő lehetőségeket. Világi Oszkár a gazdasági együttműködésben is komoly esélyeket látott, új gondolatokat vetett fel, melyek összevágnak a céljainkkal.

„A magyar kormány már kinyilvánította azt a szándékát, hogy rákapcsolódhatunk majd az M1-es sztrádára” – kapcsolódott be a beszélgetésbe a dunaszerdahelyi polgármester. A szlovákiai R7-es út pedig Pozsonyból elér egészen Dunaszerdahelyig. Amennyiben a magyar és a szlovák közúti infrastruktúrát ezen a vidéken össze tudjuk kapcsolni, az a magyar és a szlovák vállalkozók számára jó lehetőséget kínál. Dr. Hájos Zoltán szerint győri és Győr környéki vállalkozások bekapcsolódhatnának a nagyszombati PSA, valamint a zsolnai KIA autógyárak munkájába, a dunaszerdahelyiek pedig győri társaságok beszállítói lehetnének.
A győri vezetők a város megtekintése utána a helyi fürdő működésével ismerkedtek.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri önkormányzat |
Hirdetés