Dupláznak december derekán

Dráma után derű a színházban

P. Csapucha Adrienn Marcali Gábor
2022.12.09. 08:38

Bár május végén már bemutatta a színház az Oliver! című darabját, az igazi premierre december 9-én kerül sor. Nem kicsit vállalt a győri teátrum hisz dupláznak a hétvégén, december 10-étől már a blues zenész kecske is meghódítja a fiatal közönséget.

Charles Dickens árva kisfiúról szóló története mindenkit megérint. Twist Olivér kalandjai Lionel Bart szenzációs alkotásának köszönhetően, musical formájában kelnek életre a Nagyszínpadon, ahol végigkísérhetjük a főszereplő útját az árvaháztól a rendezett körülmények között megnyugvó kisgyerekkorig. Az Oliver! sokszereplős előadása, magával ragadó látványt és monumentális díszletet kínál a nagyérdeműnek, olyan szereplőkkel, mint a Fagint alakító Csankó Zoltán, a történet rosszfiújaként feltűnő Nagy Balázs, a Nancyt megformáló Bori Réka, vagy éppen a Mr. Brownlow bőrébe bújt Bede-Fazekas Csaba.

De ne feledkezzünk meg a fiatalokról sem, hiszen ifjú tehetségként sem könnyű két felvonáson keresztül a musical címszerepében tündökölni. A győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola növendékei azonban nagyot alakítanak, Bujtár Dominikot a Puskás, a musicalből már megismerhették a győriek, Katona-Zsombori Máté pedig most először lép fel a teátrumban.

A viktoriánus kori Angliában játszódó mesét Tóth Tünde, nagyváradi rendező álmodta színpadra. „A pénz hajszolása, az életért való küzdés nagyon mély nyomot hagyott Dickensben, aki maga is hasonló körülmények közé kényszerült mint Oliver. A mai kor történelme is írja ezeket a borzalmakat, és nem lehet mellettük elmenni, ahogy a gyermeki kiszolgáltatottság és a felnőtt példamutatás mellett sem– beszélt a mű történetéről a Győr+ Médiának a rendező. Tóth Tünde úgy fogalmazott, nem szerették volna „megúszósra” venni az előadást, ez a magas szakmai színvonal pedig abszolút érezhető a grandiózus produkcióban.

Galéria: Marcali Gábor

Drámából végül derű lesz, ráadásul kétszer, hiszen a Győri Nemzeti Színház az Oliver! december 9-ei premierje után másnap, december 10-én a Kisfaludy teremben is bemutatót tart.

Jean-Claude Mourlevat szívmelengető és modern meséje a barátságról, felnőtté válásról és az életigenlésről szól. A címszereplő Jakabak egy blues zenész kecske, aki szerelmi csalódása után gondol egy nagyot és nyakába veszi a világot. Talán soha meg sem állna, ám találkozik egy pelével, később pedig egy amnéziás kakasdoktor is hozzájárul a mese boldog végéhez. A Vill-Korr Sulibérlet legújabb előadásának főbb szerepeiben Sikó Koppányt, Jáger Andrást, Posonyi Takács Lászlót, Mézes Violettát és Hajdu Tibort láthatja a közönség.

A darabot annak rendezője, Móczár Bence írta színpadra. „Ez egy nagyon friss, 2019-es regény, mikor olvastam, azonnal szerelembe estem az anyagba. Isteni figurák vannak benne, a nyelvezet 21. századi, a zenéket is bátran kezeltük, a család minden tagját szeretnénk megszólítani” – árulta el a rendező.

A darabról hétfőn részletesen is beszámolunk! Előtte azonban egy kis ízelítő, hiszen Bakos-Kiss Gábor, Tóth Tünde és Móczár Bence pénteken reggel rádiónkban vendégeskedett: