Dr. Pergel Elza: úgy működünk, ahogy kell!

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.21. 09:00

Rádiónk stúdiójába látogatott kedd reggel dr. Pergel Elza. Az alpolgármester fejlesztésekről, közelgő beruházásokról is szólt a műsorban, de kollégáinak kitartó munkájáról, és a csapategység fontosságáról is beszélt a városvezető.

Március 15-héz kapcsolódóan kitüntetéseket vehettek át az önkormányzat dolgozói, így természetesen elsőként erről beszélt a Győr+ Rádióban az alpolgármester. Dr. Pergel Elza a műsorban is gratulált három kollégájának. “Mindig nagy öröm, amikor díjazzák munkatársaink kitartó tevékenységét, most a többi között például a nyugállományba vonult, de a munkámat ma is segítő főosztályvezetőt, Bodorné Mózes Ágotát is kitüntették, aki Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át. Ágit a legnagyobb boldogságomra polgármester úr terjesztette fel, és az egész városvezetés támogatta ezt a döntést” – fogalmazott elismerően az alpolgármester.

Ezt követően a háború is szóba került a keddi beszélgetésen. “Minden tragédia megrázza az embereket. Az élet minden területén figyelnünk kell, és biztosítanunk kell a nyugalmat és a jó hangulatot Győrben. Mikor meghallottam, hogy kitört a háború, nem csak városvezetőként, magánemberként is összeszorult a szívem. Nem lehet tanácstalannak és bizonytalannak lenni, amikor az ember egy nagy feladattal van megbízva, akkor azonnal a megoldáson kell gondolkozni– mondta dr. Pergel Elza, aki hozzátette, hogy a menekültek közül sokan hazánkon keresztül igyekeztek eljutni a célországba, de sokan, több ezren próbálnak új életet kezdeni nálunk is.

Alpolgármesteri teendőkre térve, a csapatmunkáról kérdezték a műsorvezetők az alpolgármestert. “A közigazgatás tipikus csapatjáték, de mindenhol kell egy csapatkapitány, kellenek motiváló emberek, akik még inkább viszik a hátukon a többieket. Egyéniségekkel, nagy tudású, irányító emberekkel működhet jól az egység. Én magam szeretek határozott lenni, és erős személyiséget mutatni, hogy remélhetőleg felnézhessenek rám. A szakterületemen dolgozó kollégák nagyon tehetségesek és jók!” – ismerte el kollégái munkáját a városvezető. Hozzátette, soha semmi nem tökéletes, így az ember sem tud az lenni. Az alpolgármester úgy véli, sok mindent kell elviselni, de arra tették fel az életüket, hogy a közigazgatási pályán százaknak, ezreknek segítsenek. “Ez a fajta munkaláz és megoldási készség az én apparátusomban benne van. Mindig kapok visszajelzéseket, melyek olykor negatívak, amiket bevallom nem értek, hiszen mindig a legjobbra törekszünk. De tudni kell, hogy aki emberekkel dolgozik, az soha nem tud tökéleteset alkotni, mert mindig lesz olyan, aki azt mondja, hogy nem működik az, amit csinálunk!” – tette hozzá dr. Pergel Elza.

A város kulturális életéről szólva az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy kultúrából soha nem lehet elég. “A lakosság igénye nem csökkent, igyekeztünk túlélni az elmúlt nehéz időszakot, ami sikerült is. A háborús helyzet adta körülmények miatt nem lehet kulturális fellegvárat építeni, de a programokat meg kell tartani, az intézményeknek működniük kell, így is szolgálva a győri emberek igényeit, szórakozási lehetőségeit!” – árulta el a Győr+ Reggeli vendége.

Az adás második felében a költségvetésről kérdezték az alpolgármestert a műsorvezetők. “Sajnos minden pénzbe kerül, így a pénznek nagy szerepe van akkor is ha bevalljuk, és akkor is ha nem. Egy ekkora települést mozgatni, az intézményrendszerét fenntartani, sok-sok milliárd forintba kerül. Az energiaáremelésekkel járó plusz kiadások nagy terhet róttak a városra, sajnos a megnövekedett költségek kifizetése miatt, fejlesztésekre is kevés a lehetőség, de bezárást sehol nem tervezünk. Működni szeretnénk, az ehhez szükséges feltételekhez pedig mindent biztosítunk” – emelte ki az alpolgármester.

A református bölcsőde nyitásáról dr. Pergel Elza elmondta, hogy még színesebb lehetőségek állnak a szülők rendelkezésére a városban, ami mindenképpen örömteli. “Az óvodákban sajnos csökkenő tendenciát mutat a létszám, de ahol lehet fejlesztünk és bővítünk, így a bölcsődei hálózat terén is. Tervezzük a Sün Balázs Óvodának és a hozzá tartozó Mesevár Tagóvodának a komplex felújítását. A Szalai Imre úti bölcsőde építését tervezzük, ennek átadására 2024. januárjában kerülhet sor. A Mónus Illés úti bölcsőde is szépen fejlődik, az energetikai fejlesztés megvalósult már, most a belső munkálatok zajlanak, májusban már szeretnénk a két felújított csoportszobát átadni, illetve tervezzük az Örkény István úti tagbölcsőde komplex felújítását is. Reméljük, hogy sok gyermek fog születni az elkövetkező években, és sokan fognak arra készülni, hogy nagycsaládosok legyenek” – ismertette a fejlesztések sorát a városvezető, majd hozzátette “Spórolunk, odafigyeléssel, nagy gondossággal működünk, úgy, ahogy kell!”

Beruházásokról szólva a kedden nyíló új könyvtárépületről is elismerően szólt dr. Pergel Elza. “Minden, ami előremutató fejlesztés, az fontos! Könyvtárba járni nem sikk, vagy divat, hanem egy életforma. Ilyenkor az ember egy békés közegben csak arra tud koncentrálni, ami neki fontos” – zárta a találkozót az alpolgármester.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid