Dr. Dézsi: kezdetektől fontos a környezetvédelem!

P. Csapucha Adrienn
2023.07.06. 09:14

Júliusban is folytatódott a már jól bejáratott polgármesteri vizit rádiónk stúdiójában. Dr. Dézsi Csaba András a reggeli műsorban elsősorban a Győrt érintő fejlesztésekről, beruházásokról beszélt, melyek kapcsán külön kiemelte a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkozás fontosságát!

A Kuopio park fejlesztéséről szólt elsőként a polgármester, aki elmondta, hogy gyönyörű lett a terület. „Érdemes eljönni, nagyon szép a játszótér, egy fantasztikus, modern beruházás jött létre Adyvárosban. Mióta polgármester lettem, a kezdetektől fogva fontos számunkra a környezetvédelem, a környezettudatosság, így ezen szempontok szerint alakítottuk át a parkot is. A parkolólemez próbaüzeme is hamarosan elindul. Azt szeretnénk, ha minél többen tudnák használni, csökkentve a parkolási problémákat” – ismertette.

Fejlesztéseknél maradva a Bem tér felújítása is szóba került, mely folyamatosan épül-szépül. Legutóbb egy rekortán sportpályával gazdagodott a terület. „Balesetveszélyes volt, ráadásul a rekortán felület az egészségügyi szempontokat figyelembe véve is fontos, hiszen kíméli az ízületeket sportolás közben” – árulta el dr. Dézsi, majd hozzátette, hogy a városrészek képviselőinek gondos gazdáknak kell lenniük, hogy rendben haladhassanak a fejlesztések.

Vízelvezetésről is szó esett, hiszen a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló esőzés ismét problémát okozott Győrben.Lokálisan, több szempontból kell vizsgálni a problémát, az biztos, hogy túl van építve Győr, meg kellett állítanunk a dömpinget, hiszen a vállalkozások egyes alépítményeiket, mint például a csatornarendszer, a beruházásaik során nem alakították ki. De a problémához tartozik az is, hogy több területen betemetik a vízelvezető árkokat a lakók, hogy a házuk előtt tudjanak parkolni” – mondta, majd egy új fejlesztést is ismertetett. Nemrégiben ugyanis Bácsán úgynevezett zsompokat helyeztek el, mellyel felszámolták a csapadékvíz gócpontokat a városrészben.

Vizes témánál maradva az új élményfürdő is szóba került a reggeli viziten. „Nyugdíjas egyesületeknek s más, különböző egyesületeknek tudtunk átadni ingyenes bérleteket, így nagyjából 8000 fő, kéthavonta tud ingyenesen elmenni a létesítménybe” – ismertette a polgármester. Természetesen szóba került a Magyar Vilmos Uszoda fejlesztése is. „10 éven keresztül átázott a medence, befolyt a víz az alagsorba, de a villanyhálózat is rossz állapotban volt. Remélhetőleg szeptembertől már lehet úszni és úszni tanulni a létesítményben, hiszen a tanmedencét is felújítjuk” – emelte ki a városvezető.

Nyári élmények kapcsán a 16. Győrkőcfesztiválról is kérdezték a műsorvezetők dr. Dézsi Csaba Andrást. „Rendkívül sikeres volt az idei rendezvény is, fantasztikus a bábszínház társulata, most először külön büdzsét különítettünk el a fesztiválnak, s megérte, hiszen ezúttal is rengetegen élvezték a sorozat nyújtotta játékokat, programokat” – beszélt elismerően a győrkőcről a város első embere.

A műsor második felében a közlekedés kapcsán az elektromos buszokról szólt a polgármester. „Folyamatosan próbáljuk modernizálni a buszparkot. 2020 elején 17 darab szóló kialakítású buszt adtunk át, ugyanezen év második felében 22 darab új csuklós buszt állt a lakók szolgálatába, most pedig 13 darab elektromos busszal sikerült gazdagítani az állományt. Így több mint 50%-át lecseréltük a járműveknek. Ez egy sikertörténet!”

Fakivágásról szólva elmondta a városvezető, hogy erről minden esetben a szakembereknek kell döntést hozniuk. Külön kiemelte a Lőtér helyzetét, ahol a veszélyes fákat ki kellett vágni és a kerítést is fel kellett újítani, ugyanis nagyon rossz állapotban volt a terület.

Kultúráról is szó esett, a gyermekkönyvtár mérete ugyanis a lezajlott fejlesztés segítségével a duplájára nőtt, az intézményt csütörtökön adják át, melyről természetesen portálunk is beszámol majd. És ha már kultúra, dr. Dézsi Csaba András azt is elárulta, fontos a művészetek támogatása, ezért is nyújtott polgármesteri keretéből 5 millió forintos segítséget a RÉV Színháznak.

„Fontos felfigyelni azokra az emberekre, akik eddig támogatást nem kaptak. Ezért létrehoztunk több díjat is, hogy elismerjük azok munkáját, akik becsületesen, lelkiismeretesen dolgoznak. Az egyik a Győri Polgárok Szolgálatért díj, ami a város közigazgatásban dolgozók elismerése, ezt három kolléga kapta meg, ezúton is gratulálok nekik” – zárta a beszélgetést dr. Dézsi.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos