Dr. Dézsi: Győrkőcfesztivál és Barokk Esküvő is lesz Győrben!

P. Csapucha Adrienn
2023.02.16. 09:00

Ahogy azt a győriek már megszokhatták számos, a várost érintő aktualitásról beszélt a polgármesteri viziten csütörtök reggel dr. Dézsi Csaba András. A városvezető kiemelte, a híresztelések ellenére lesz Győrkőcfesztivál 2023-ban Győrben, ahogy Szent László Napok is, és a jubileumi, 30. Barokk Esküvőt is megtartják a városban.

A GYHG-nál kezdte csütörtök reggeli munkanapját a polgármester, aki 15%-os béremelést jelentett be a vállalatnál.

“A köztisztaság nagyon fontos, kiválóan dolgoznak a GYHG munkatársai, a szemétszállításra nem volt panasz. Örvendetes, hogy igazgató úr bevezette a hónap dolgozója elismerések átadását. Nagyon nehéz munkát végeznek, minden elismerés őket illeti” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András, majd hozzátette, hogy a GYHG-nál a vezetőség is jól végzi a munkáját, amit jelez az is, hogy egy konzorcium részeként Győr vezető szerepet szeretne betölteni, a régió hulladékszállítási központja kíván lenni. 

Egy fontos kérdésről, a Győrkőcfesztivál ügyéről is beszélt a polgármester a reggeli rádióműsorban. Mint mondta: a Vaskakas Bábszínház igazgatójával egyeztetett hónapokkal ezelőtt, és akkor Kocsis Rozi elmondta, hogy szakmai kérdések, az energiaválság okozta nehéz anyagi helyzet, és egyéb programok szervezése miatt az idei Győrkőcfesztivált nem tartanák meg. “A társulat egy szakmai döntést hozott. Tisztelem a bábszínház munkáját, a Győrkőc már egy brand, rengeteget dolgoznak vele. De polgármesterként szem előtt kell tartanom azt is, hogy az emberek mit szeretnének” – ismertette dr. Dézsi. A polgármester elmondta, hogy azonnal támadták, miközben a kommunikáció működött rosszul. “Átcsoportosítottunk 50 millió forintot a fesztiválra, már így lesz beterjesztve kedden a költségvetés, mellette a város közétkeztetését végző cég szponzorként több mint 10 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Nyilván most polgármesterként ebbe bele kellett nyúlnom, azt kellett mondanom a szakmának, hogy meg kell tartani ezt a fesztivált, mert a győriek lelkéhez közel áll” – ismertette a városvezető, aki hozzátette, hogy a 30. Barokk Esküvő és a Szent László Napok is meg lesz tartva, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban is már megjelentek az álhírek.

A költségvetésen egyébként rengeteget dolgoztak a működés hatékonysága érdekében. “Vannak kötelező feladataink, amiket el kell látnunk, és vannak választott feladatok. Mindent úgy kell beosztani, hogy az intézmények működése színvonalas legyen, a szociális ellátás is hatékonyan működhessen. Sok ember dolgozott azon a költségvetési anyagon, amit kedden leteszünk a közgyűlés elé!”

A Vaskakas Taverna és a Spartacus csónakház felújítása is szóba került a viziten. “Az elmúlt években több győri, ikonikus épület is magánkézbe került. Műemlékekről van szó, komoly felújítást kellett volna eszközölni rajtuk, ezek azonban nem történtek meg. Úgy érzem, kötelességünk megmenteni ezeket a létesítményeket. A felújításokat azonban meg kell tervezni, melyek sokszor hosszadalmas folyamatot jelentenek, a Spartacus csónakház terveinek elfogadása is két évbe telt. Most eljutottunk oda, hogy a kivitelezéshez szükséges közbeszerzést kiírhatjuk, a projektet a kormányzat is jelentős összeggel támogatja – ismertette dr. Dézsi, majd kiemelte, hogy a csónakház egy közösségi tér lesz számos funkcióval a győriek, az itt élők megelégedésére.

Felújítások kapcsán a Schäffer-házat is megemlítette a polgármester. “Mindenképpen az a cél, hogy bevigyük az embereket ezekbe az intézményekbe” – tette hozzá a városvezető.

A napokban napvilágot látott egy cikk, miszerint korábban, az előző városvezetés idején, három győri cég nyert folyamatosan a közbeszerzési eljárásokon. “Nem tisztem védeni az elődöm dolgait, de csak a hitelét akarják rontani az önkormányzatnak. Kritikusan kell olvasni ezeket a cikkeket. Ma a közbeszerzések már nyilvánosak, ezzel jogászok is foglalkoznak, nem hiszem, hogy ebből probléma lenne, ez inkább megint egy ellenzéki feszültségkeltés – fejtette ki a témával kapcsolatos véleményét dr. Dézsi Csaba András.

Sportos témára terelődött a szó, hiszen nemrégiben kiderült, hogy idén rally-versenynek szolgál otthonul Győr. “Sokan vannak akik szeretik és sokan, akik kevésbé. Nagyon fontos, hogy Győr városának ez nem kerül pénzébe, ez egy országos versenysorozatnak a része. Minden igényt ki kell elégíteni, ami valós igény, ráadásul ezek minőségi rendezvények” – fogalmazott a polgármester.

A kulturális élet területén is számos, izgalmassal programmal készül a város. A polgármester elmondta, hogy sok új dologgal szeretnének kedveskedni a győrieknek. Mint kiderült, a Széchenyi téren táncházakat rendeznének majd, de a táncdalfesztiválok hangulatát, a retró élményt is szeretnék visszahozni a városba.

A költségvetésre visszatérve a városvezető elmondta, hogy komoly nehézség a szolidaritási hozzájárulás, de ezzel kapcsolatban egy javaslatot megfogalmazott a miniszterelnöknek dr. Dézsi. “Azt javasoltam, hogy a szolidaritási hozzájárulásból lehessen leírni bizonyos dolgokat. Ez érintené az útépítéseket, útfejlesztéseket, ahogy a közösségi közlekedést is, vagy éppen az agglomerációból bevezető utak fejlesztését, és parkolóházak létesítését. Próbálom a város és az agglomeráció lehetőségeit kibővíteni. Ezért is a szlogenünk az, hogy Győr több mint egy város, hiszen nagyobb volumenben gondolkozunk! – emelte ki a polgármester.

Sűrű a napja csütörtökön is a városvezetőnek, Győrből Budapestre vezet az útja, ahol elsőként az Audi vezetőségével, majd dr. Simicskó Istvánnal tárgyal a polgármester.

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka