Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: figyelni kell a fiatalokra!

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.05.25. 07:43

Csütörtök helyett kivételesen szerdán látogatott a Győr+ Média székházába dr. Dézsi Csaba András. A polgármester ezúttal is számos aktualitásról beszélt, például a jól működő debreceni kapcsolatokról, de a Püspökerdőről is szó esett a rádióban.

Továbbképzésre kell mennie csütörtökön a polgármesternek, ezért csúszott szerdára a vizit – derült ki a beszélgetés elején, majd azonnal egy aktualitásról kérdezték a műsorvezetők dr. Dézsit, hiszen a napokban Győrbe látogatott Debrecen első embere.

A “cívisváros” polgármestere egy ajándékot is hozott a győri városvezetőnek, mégpedig egy elektromos szólógitárt, melyet ráadásul a Tankcsapda tagjai dedikáltak. “Ezúton is nagyon köszönöm ez egy fantasztikus ajándék. Az-az igazság, hogy nagyon jó a kapcsolatunk Debrecennel és az ambíciózus polgármesterrel. Debrecenben nagy fejlődések voltak az utóbbi években és a terveket hallva nagy lehetőségek előtt állnak a jövőben. Vannak városok, akiknek hasonlóak a céljaik, és Debrecen-Győr is ilyen” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. A városvezető azt is elárulta, hogy számos kötődése van egyébként Debrecenhez, nagyszülei ott éltek, a fiai ott születtek, sőt a polgármester oda járt egyetemre is. Dr. Dézsi hozzátette, hogy a Győrben vendégeskedő polgármesternek elmondta a saját tapasztalatait főként az iparfejlesztés, ezzel kapcsolatosan pedig az infrastrukturális átalakítások kapcsán.

“A legfontosabb az, hogy autóipari központként, az Európában várható adórendszer átalakítása miatt nekünk előre kell gondolkoznunk, nem pedig kullognunk az események után. Ha például a kormány bevezetne egy adórendszer változást, mondjuk ha megszűnne az iparűzési adó, akkor mind a két város nagy bajban lenne. Nekünk tárgyalnunk kell, egy egységes elgondolás mentén a kormánnyal, hogy hogyan lehet azokat az erős városokat talpon tartani, amelyek a gazdaságot viszik a hátukon!” – ismertette a városvezető. A polgármester azt is elárulta, hogy Kecskemétet és Esztergomot is szeretnék bevonni ebbe az együttgondolkodásba, együttműködésbe.

Gazdaság után egy könnyedebb téma következett. A “Beszélgess a polgármesterrel” című rendezvény régebbi terv volt, ám a covid miatt sajnos elhúzódott a sorozat indítása. A polgármester szerint fontos, hogy folyamatosan kommunikáljon a győriekkel, különösen a fiatalokkal, akik szerinte nagyon érdeklődőek, érdemes figyelni rájuk. “Szeretném ha a fiataloknak pezsgő, és nyüzsgő lenne a város. Úgy gondolom, ha bevonnánk őket a stratégiai kérdések kitárgyalásába, akkor lennénk igazi egyetemi város. De a középiskolásokat is meg kell szólítani, ezért is gondoltam arra, hogy indítanunk kell egy olyan sorozatot, ahol olyan vendégek vehetnek részt, akik értenek a fiatalok nyelvén. Június 1-jén a Rómer Ház melletti Nefelejcs közben Yaminával indul útjára a program, várunk mindenkit szeretettel – emelte ki dr. Dézsi.

Egy másik fiataloknak szóló esemény, az érmeosztás indította a műsor második etapját. “Szeretném ha minden fiatal, akinek jár, megkapná az érmet. Májusban az utolsó érmeosztás lesz az Árkádban, de felmerült, hogy esetleg az iskolákban kiosztanánk az érmeket. Ez egyfajta misszió is, egy összetartozás, így elképzelhető, hogy keresünk új helyszíneket – árulta el a polgármester.

Városi együttműködésekre visszatérve, a Csíkszeredával való testvérvárosi kapcsolatról kérdezték a polgármestert, aki ennek vonatkozásában a háborúról is szólt. “Borzasztó ez a háború Európában, ami körülöttünk zajlik. Nem gondoltam a békeidőben, az elmúlt 59 évemben, hogy ez bekövetkezhet. A testvérvárosi kapcsolatok azért is fontosak, mert nemzetben kell gondolkozni, hiszen akkor vagyunk erősek”világított rá dr. Dézsi.

A következőkben online kommunikációról esett szó, hiszen a polgármester szívesen posztol közösségi oldalain, ami állítása szerint nem egyszer vitát generál. A munkát nem elég megcsinálni, láttatni is kell. Az emberek azért tudják, hogy sokat dolgozom Győrért, mert azt bemutatom. Ki kell alakítani egy stratégiát. Tény, hogy országosan azt mondják, hogy jó a kommunikációm az átlagnál, de én azt gondolom ez még nem elég. Szerintem minél több információt közlünk, annál több emberhez jutunk el. Nem vagyunk egyformák, mindenki mást talál érdekesnek és ez így jó – fogalmazta meg véleményét dr. Dézsi.

A püspökerdei változások is szóba kerültek, nem véletlenül. A kritikákra reagálva a polgármester úgy fogalmazott: “A Püspökerdőt kutya kötelességünk levédeni. Tény, azzal, hogy védett lett, kevesebbet lehet rajta változtatni. De mindannyiunk értéke a Püspökerdő, arra bíztatok mindenkit sétáljon, túrázzon egyet a területen hiszen csodálatos!

Érdekességként a városvezető elárulta, hogy pedagógusokkal tárgyalt nemrégiben, a tanárok egy középiskolai és egy általános iskolai tagozatos tananyagot készítenek arról, hogy mit érdemes tudni Győr városáról, és mindezek nem csak a tananyagba fognak bekerülni, hanem érettségi tételként is szerepelnek majd a vizsgákon.

Sporttal zárult a reggel. “A kézis lányokkal megnyertük a Magyar bajnokságot, gratulálok ezúton is Görbicz Anita elnökasszonynak. Szeretnénk a Final Fourban is bizonyítani. De a lány focistákról sem szabad megfeledkezni, hiszen ők is remekeltek, megnyerték a kupát, ráadásul bajnoki döntőt játszanak a Fradival” – foglalta össze a történéseket dr. Dézsi, majd indult tovább egy bölcsődei fejlesztés átadására, melyről természetesen portálunk is beszámol a nap folyamán.

Kapcsolódó témák: #önkormányzat | #polgármesteri vizit |