Hirdetés
Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: Energiát adunk a győrieknek!

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.07.07. 07:37

Ismét a Győr+ Rádióban vizitelt csütörtök reggel a polgármester. Dr. Dézsi Csaba András a műsorban a többi között szólt a várost érintő fejlesztésekről, melyeket véleménye szerint célzottan kell tervezni. A városvezető egy új, energetikai fejlesztést célzó akció indulását is bejelentette: lámpaégő csere program indul Győrben!

Hirdetés

Izgalmas hétvégén vagyunk túl, hiszen két év után újra a Győrkőcfesztiválon szórakoztak kicsik és nagyok. Erről kérdezték elsőként dr. Dézsi Csaba Andrást a műsorvezetők. “A gyerekek nagyon élvezték, boldog volt a város. Én azt kértem a gyerekektől, hogy béke és szeretet legyen” – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy volt egy kijelentése a köszöntőbeszédében, miszerint a három nap alatt növeljék a város vagyonát a fiatalok, ezt a mondatot pedig nevetséges módon meglovagolta a média. “Vannak mindenhol gondok, nincs ebben semmi különös. De, hogy erre rácsap az ellenzéki sajtó, az azt mutatja, hogy komolytalan az egész. Még a gyerekek is tudták, hogy ezt akkor egész egyszerűen csak viccnek szántam!” – fogalmazott a városvezető. Visszatérve a fesztiválra dr. Dézsi elmondta, hogy érezhető még a covid utáni, és a háború okozta feszültség, így nagy kihívás volt egy ilyen jellegű fesztivál megszervezése, de óriási sikere volt a Győrkőcnek.

Hallgatói hozzászólás kapcsán a PÁGISZ iskola felújítása került szóba, hiszen egy Győrben élő hölgy jelezte, hogy az intézmény tetőszerkezetén áll a víz. “Az iskolák állami fenntartás alatt vannak, de az észrevételeket mindenképpen jelezni fogom Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek” – mondta a városvezető.

Hirdetés

Az országgyűlési képviselővel a napokban egyébként is egyeztettek, annak érdekében, hogy a jövőben is egy irányba menjenek a fejlesztések tekintetében. “Lázár János miniszter úrral is találkoztam nemrégiben. Szóba került, hogy vélhetően a közeljövőben némileg csökken majd a beruházások volumene, de intenzíven tervezni kell a fejlesztéseket, hogy amikor már oda kerülünk kész tervekkel tudjunk hozzáfogni az elképzelésekhez. Tervezni kell a jövőt!”

Fejlesztéseknél maradva a többi között az ipari park bővítése is szóba került. “Folyamatban van a telkek beszerzése, de ezzel kapcsolatban is számos teendőnk van még. Ugyancsak több szinten tervezni kell a kulturális központ kialakítását, de említhetnénk az útfelújításokat is, hiszen ezek is mind-mind tervezést és időt igényelnek!” – tette hozzá dr. Dézsi.

A viziten kiderült az is, hogy kedden tűzijáték volt a városban, ezt azonban nem engedélyezte a polgármester, ő maga is tűzijáték ellenes. Dr. Dézsi elmondta, hogy úgy tudja, egy esküvőt tartottak, ez miatt volt tűzijáték, a városnak azonban semmi köze nem volt az ügyhöz, a polgármester egyébként akkor azonnal értesítette is a Városrendészetet.

Az Apáca utcai idősek otthonába látogatott a napokban a polgármester, ez adta a műsor következő témáját. “Nagyon szeretek idős emberekkel beszélgetni, mert különleges mentalitásuk van és tapasztalatuk az élethez. Az említett épület azonban sajnos elavult, sok mindent ki kell cserélni, át kell gondolni az idősellátást” fogalmazott a városvezető a Győr+ Reggeliben.

Nagy bejelentéssel folytatódott a műsor második fele. Energiát adunk a győrieknek. Lámpaégő csere programot indítunk Győrben ősszel, LED-re cseréljük a világítótesteket a lakásokban. Be kell majd jelentkezniük az érdeklődőknek, regisztrálni kell egy online felületen. Az éremátadóhoz hasonló a struktúra, 18-118 éves korig várjuk majd a győriek jelentkezését. Minden erőt meg kell mozgatnunk, hogy Győr energetikai helyzetét és jövőképét javítsuk, felvázoljuk. Több intézményünkben megkezdődött az energetikai korszerűsítés, de ennek egy másik oldala, hogy a régi típusú égőket, LED-égőkre cseréljük” – árulta el a városvezető, aki elmondta azt is, hogy az alpolgármesterekkel közösen fogják majd átadni az égőket. Várhatóan szeptemberre elkészül az oldal, ahol majd regisztrálni lehet a csereprogramra. A polgármester úgy véli a Zöld Győr koncepcióba kiválóan illeszkedik a hamarosan induló akció.

Ugyancsak egy Győr egészét érintő témában posztolt közösségi oldalán a polgármester nemrégiben. A bejegyzésben olvasható, hogy tovább nőtt Győr lakossága, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az országban csupán három ilyen megye van. Ez jó dolog. Ugyanakkor látni kell, hogy az ipar fejlődése, az új munkahelyek teremtése terheket is ró a városra, nő a lakásszám, a közterületek száma, látjuk, hogy ebben vannak nehézségek. Az adóbevételek sem növekednek ilyen mértékben” – mondta a városvezető, aki hozzátette, hogy Győr alapvető megítélése az, hogy egy gazdag város.

A beszélgetés során kiderült az is, hogy a polgármester írt egy levelet a Magyar Közút megyei igazgatóságának azzal kapcsolatban, hogy tisztítsák ki a csatornalefolyókat. Rengeteg bejelentést kapok, és nem a felelősséget szeretném áthárítani. Nagyon udvarias levelet fogalmaztam meg, szeretném, ha minél előbb megoldást találnának az illetékesek a problémára” – zárta a beszélgetést a polgármester.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #polgármesteri vizit |
likeold
a fb oldalunkat