Akkor működik a nyitott városháza, ha jönnek az ötletek, kérések a lakosoktól

Dr. Dézsi: Akinek Győrben állandó lakcíme van, kedvezményesen parkolhat a városban

Mireider Máté Fotó: Vig Norbert
2023.11.09. 09:29

Szokásos, kétheti rádiós vizitjére érkezett dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a Győr+ Rádió reggeli műsorába, a Juice-ba. A beszélgetés során téma volt az új győri utcák elnevezése és a győri koncepció, de a Príma-díjasok és az István, a király rockopera is, amely a városba érkezik az év végén.

A reggeli első témája a Győrkőcliget volt. Az adás után dr. Dézsi Csaba András útja a Győrkőcligetbe vezetett, ahol ismét több fát ültettek el a városban született gyerekek megünneplésére. A polgármester kiemelte: próbálnak olyan dolgokat bevezetni a városban, amelyek a „győriséget” erősítik. Hasonló téma a Győrről készült tananyag, ezt szintén a mai napon mutatjuk be – emelte ki dr. Dézsi Csaba András. „Mi nem egy dologban gondolkozunk, hanem komplex dolgokban, egy koncepción” – mutatott rá a város vezetője.

Dr. Dézsi Csaba András beszélt arról is, hogy a legutóbbi közgyűlésen döntöttek arról is, hogy új közterületeket neveztek el például Kolozsváry Ernőről, Győr első, rendszerváltás utáni polgármesteréről, de közterület viseli most már Markó Iván a Győri Balett alapító igazgatójának nevét, Vági Miklós és Palotai Károly, a győri sport jeles képviselőnek is “kaptak” egy utcát, valamint Törőcsik Mari nevét is utca őrzi már – sorolta a polgármester.

Szóba került a Príma-díj, amelyet az elmúlt napokban osztottak ki. Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: nagyon jó dolog, hogy városi és megyei vállalkozók támogatják ezt a díjat.

November 10-én, pénteken startol a 22. Győri Könyvszalon, amelyet a polgármester nyit meg. Rengeteg győri szerző lesz ott. Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: mára ez már országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát, és remek dolog, hogy ennyi jó győri szerző van, akik ilyen sok kötetet tudnak bemutatni évről évre.

Az István, a király rockopera győri állomásáról is kérdezték a műsorvezetők a város első emberét. A polgármester elárulta: még nem látta a klasszikust, de természetesen ismeri a művet. Kiemelte: az az összefogás, amivel annak idején létrejött az István, a király, példaértékű, és hasonló összefogásra képesek a győri művészek is – utalt itt például a RockMilady által jegyzett Szívügyünk Győr! dalra.

Hallgatói telefon érkezett a Kálvária utcai orvosi rendelővel kapcsolatban. Egy hölgy arról érdeklődött, hogy a Covid előtt be lehetett jutni a rendelőbe a Fészek utcából is, ez azóta megszűnt, pedig az ott lakóknak ez nagyon nagy segítség volt. A polgármester azt ígérte, hogy utánajár, miért alakult ez így, hiszen ezért működik a nyitott városháza ötlete.

Felmerült a Kekszgyári Kocka felújítása is. Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: sok ember kötődik a kekszgyárhoz, fiatal korában ő is dolgozott ott nyári munkán, ikonikus gyár volt, és a vaníliás karika illatát minden győri ismeri. Dr. Dézsi Csaba András azt is felidézte: a bezárás ellen annak idején Szijjártó Péter és Rogán Antallal tüntettek az épületnél. „Olyan ipari központ alakult ki most, amely innovációs központja lesz Győrnek” – méltatta a nagyívű fejlesztést, amelyet a Széchenyi István Egyetem vitt véghez, részben az Audi Hungaria támogatásával. „Ha fejlődik az Audi és fejlődik az egyetem, akkor fejlődik Győr is” – szögezte le a polgármester.

Lakossági kérés érkezett egy újvárosi, új buszmegálló telepítése kapcsán. Dr. Dézsi Csaba András azt kérte: jelezzék, juttassák el neki a hivatalos elérhetőségein, vagy a közösségi médiában a saját oldalára ezeket a kéréseket, hogy meg tudják vizsgálni ezeket az ötleteket.

Az Audi feltette a gazdasági világtérképre Győr városát – összegezte a gyártócég munkáját a polgármester, utalva arra, hogy nemrég elindították az elektromos hajtású autók gyártását is Győrben.

Dr. Dézsi Csaba András beszélt a Bem tér felújításáról is. „Huszonkilenc éve vagyok a kerület képviselője, azt képviselem, amit az emberek kérnek tőlem” – árulta el a polgármester, és hozzátette: a helyi lakosok jelezték neki, hogy rendkívül rossz állapotú a járda a parkban, így nem volt kérdés, hogy felújítják azt.

Fontos téma a parkolás kérdése is. Dr. Dézsi elárulta: sok kérés érkezett hozzá Nádorvárosból is, hogy legyen fizetős parkolás a városrészben, mert élhetetlenné vált a helyzet, ugyanis a helyiek már nem tudtak parkolni a lakóhelyük környékén. Ugyanakkor a polgármester rámutatott: az elsődleges az lenne, hogy a tömegközlekedés, a vasút legyen rendben, ugyanis ha jó a tömegközlekedés, akkor a vidékről a városba érkezők letennék az autót. „Akinek Győrben állandó lakcíme van, az pedig kedvezményes parkolóbérletet kap, havi 1000 forintért a saját házának, lakóhelyének közelében parkolhat minden győri” – mutatott rá a polgármester. Azt is elmondta: a legutóbbi közgyűlésen kiszélesítették azok körét, akik igényelhetik ezt a fajta bérletet.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka