22. alkalommal lesz könyvfesztivál Győrben

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.11.06. 13:51

A Győri Könyvszalon idén hat helyszínen, mintegy 120 programmal várja az irodalom, a kultúra szerelmeseit november 10-12 között. A rendezvény részleteiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója örömét fejezte ki, hogy immár 22. alkalommal szervezhették meg az országban egyedülálló eseményt, mely évente 15-20 ezer látogatót vonz. Felidézte azt a fejlődést, amelyen a Könyvszalon keresztülment, és ahová a győri önkormányzat támogatásával eljutott. Mára a könyvbarátok számára ez a hétvége piros betűs ünnep, a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada pedig a szíve a rendezvények. Idén az Alkotói-díjat Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, drámaíró, dramaturg veheti át dr. Dézsi Csaba András polgármestertől pénteken, a 11 órakar kezdődő ünnepélyes megnyitón. Az íróval pénteken 17 órakor hallható portrébeszélgetés a színház Kisfaludy Termében. 

„Győr a vidéki kulturális élet egyik fellegvára. Győrben szeretik a művészeteket és a kultúrát – a Könyvszalon pedig a legnagyobb vidéki könyvfesztivál” – emelte ki köszöntőjében Radnóti Ákos alpolgármester. 

A könyvbemutatók és könyvvásár mellett ezúttal is lesznek zenei és színházi produkciók, valamint gyermekprogramok is. 

A Generációk Művelődési Háza 22 éve szervezi a Mesekuckót, ahol idén is tartanak kézműves-, mese- és zenefoglalkozásokat, könyv beharangozókat a kicsiknek. A szülők akár ott is hagyhatják a gyerekeket, amíg szétnéznek a standok között – tájékoztatott Kokas Éva igazgató.

F. Sipos Bea az egyik szervező pedig azt emelte ki, hogy hat helyszínen zajlanak majd a programok -, a Győri Nemzeti Színházban négy színtéren, illetve a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében és muzeális gyűjteményében – a hetedik helyszín pedig maga a könyvvásár lesz. 

A nagyszínpadon többek között Kepes András, Szarka Gyula, Borbás Marcsi és Jakupcsek Gabriella lesz látható, hallható. A Pódiumszínpadon találkozhatnak az érdeklődők Réz Andrással, Czakó Zsófiával és Gerlóczy Mártonnal.  A Kisfaludy Teremben Fúzfa Balázs, Vámos Miklós, Fábián Janka, Grecsó Krisztián legújabb kötetét ismerhetik meg az olvasók. A Kisfaludy Károly Könyvtárban pedig elsősorban a helyi írók, alkotók munkáival ismerkedhetnek meg a könyvbarátok. Így többek között a Petőfi 200 három részes kiadvánnyal a könyvtár gondozásában, Olasz Valéria és Juhász Attila verseskötetével.  

A szerzők és a fellépő művészek a rendezvényt követően dedikálnak. 

Idén is megrendezik a kortárs drámaíró versenyt és drámajátékot, melynek keretében felkért szerzők és a Győri Nemzeti Színház színművészei dolgoznak fel véletlenszerűen kiválasztott aktuális témákat.

Részletes programok a konyvszalon.com oldalon érhetők el.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #irodalom | #könyvszalon | #Kultúra |