Hirdetés
Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: az álláspontom az, hogy nem küldünk el dolgozót, és nem szabad eladósodni!

Fotó: Vig Norbert
P. Csapucha Adrienn
2022.09.15. 07:37

Az energiaválság okozta kihívások és az ezzel járó feladatok adták a gerincét csütörtök reggel a polgármesteri vizitnek. Dr. Dézsi Csaba András rádiónk stúdiójában a létesítmények bezárásának okáról és az ott végzett karbantartási munkákról is szót ejtett.

Hirdetés

Több mint ezren jelentkeztek már a LED-csereprogramra, így elsőként erről kérdezték a műsorvezetők vendégüket. Nagyon egyszerű a regisztráció, egyszerű kérdések vannak, közzé is tettem egy videót, ahol megmutatom, hogy pontosan hogyan zajlik a kitöltési folyamat a gyoriled.hu oldalon” – kezdte a beszélgetést a polgármester, aki kiemelte, hogy már nagyon sok város érdeklődik a kampány iránt.

“Mindig azon gondolkozunk, hogy miben tudunk segíteni, hiszen nagyon felmentek az energiaárak és valószínű, hogy tovább fognak nőni a közeljövőben. Ez egy világjelenség, vannak, akik ezen sokat keresnek, de ilyenkor mindig meg kell nézni a megoldásokat. Minden formában próbáljuk kezelni a helyzetet! – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András a Győr+ Reggeliben. A városvezető a téma kapcsán rámutatott, hogy vizsgálatot indítanak majd az áram ügyében, hiszen a lakosság részéről is több jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltató jelentősen megemelte a rendszerhasználati díjat.

A kulturális intézmények vezetőivel tárgyalt a polgármester az elmúlt napokban, több fontos kérdésben kellett ugyanis dönteniük. “A mostani fő téma, hogy hogyan tudjuk átvészelni a közelgő időszakot. Minden intézmény élén felelős vezető áll, így első körben érdeklődtem, hogy milyen terveik vannak, hogyan készülnek az előttünk álló kihívásokra, és hogyan tudják egyensúlyban tartani a költségvetésüket – ismertette dr. Dézsi.

Természetesen az egyes sportlétesítmények ideiglenes zárásáról is szólt a polgármester. “Az álláspontom az, hogy nem küldünk el dolgozót, és nem szabad eladósodni. Gazdálkodó szervezetekről van szó, így kértem őket, hogy felelősen gazdálkodjanak, az önkormányzat részéről most nem tudunk plusz forrásokat biztosítani. A működéshez van pénz, az a forrás, az a 10 milliárd forint ami rendelkezésre áll, azt az ipari park fejlesztésére kaptuk. Egy plusz dolgot tudtunk beépíteni az ipari park bővítés keretén belül: a város egy saját légszennyezettség-mérő mobilállomást vásárol, melynek beszerzését már megindítottuk. Győrszentiván városrészben, a helyi képviselő, dr. Sík Sándor kezdeményezésére, a lakók széleskörű igényét figyelembe véve légszennyezettség mérést rendeltem el” – hangsúlyozta dr. Dézsi.

A sportlétesítmények működésére visszatérve a polgármester hozzátette, hogy korábban azt beszélték meg, hogy azokat a karbantartási munkákat elvégzik, amelyekre az igények adott esetben akár 15 éve fennállnak. “A Magyar Vilmos Uszodában ki van lyukadva a medence, amelyet elsőként úgy oldottak meg, hogy egy fóliát tettek be alá, ami később ugyancsak kilyukadt, így a kicsöpögő víz egy krátert vájt a medence alá. Nem beszélve a villanyrendszerről, ami szintén kritikus állapotban volt. A gépészeti felújítást korábban elvégeztük, de mivel a medence alá egy kráter keletkezett, így muszáj megoldanunk a problémát” – emelte ki dr. Dézsi, majd kitért az Aqua Sportközpont helyzetére is. Mint mondta ezt a komplexumot csak részben zárják be, hiszen a sportolók edzése továbbra is biztosított lesz.Ennél az intézménynél egyrészt egy napelemrendszer lesz felszerelve a létesítményre, szereztünk hozzá forrásokat is, ezúton is köszönjük a vízilabda szövetségnek, hogy mellénk álltak, de korszerűsítjük a világítást a nagymedence felett, illetve a vizesblokkok és az öltözők szigetelését is elvégeztetjük– ismertette a várható karbantartási munkákat a városvezető.

A polgármester szerint ezen épületek példája is jól mutatja, hogy egyes intézmények építésekor a kivitelezésben voltak hiányosságok, melyek sajnos most jönnek elő.

A műsor második felében is az energiaválság okozta nehézségekről beszélt dr. Dézsi Csaba András. “Azok a rendszerek amik működtek, azokat át kell gondolnunk, hogy hogyan lehet fenntartani a jövőben. Győr város egész energetikáját átnézzük, október végére készül el az a komplett anyag, amely az alternatív energiáknak a bevetéséről szól. A villanyhálózat korszerűsítése miatt is zajlik a tervező munka, de ezek a munkák nem egyik napról a másikra történnek meg” – mutatott rá a háttérben zajló teendőkre a polgármester. Egyúttal kiemelte, hogy sajnos a győri színház energetikája is rossz állapotban van, így ebben a formában ez az épület hosszú távon nem üzemeltethető. A városvezető úgy véli, újra felértékelődött egy új színház építésének gondolata. Kulturális intézményeknél maradva ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi helyzetet is figyelembe véve, az előadások nagy részét biztosan megtartják a társulatok.

A gázprobléma már tavaly felvetette a fejét Győrben, hiszen a szolgáltató cég felmondta a szerződést, azóta is zajlik a per. “Ha az a kompenzáció amit az államtól várunk megérkezik, akkor a Győr-Szol egyensúlyban lesz a gáz terén, egy év munkájával ezt helyre raktuk, ahogy a hulladékszállítás problémájára is megoldást találtunk!”

A polgármester a műsorban elmondta, hogy az intézményeknél egyedi fűtés mérést kell bevezetni mindenhol, hiszen ahol távfűtés van ott nem lehet szakaszolni. “Mindig a jó oldalát próbálom nézni a dolgoknak, a kényszer nagy úr, most legalább fel tudjuk mérni, hogy hogyan tudjuk racionalizálni az energetikai döntéseinket. Át fog rendeződni a világ, át kell gondolni az életünket, hiszen ami zajlik az a nagyhatalmak, üzletemberek játéka!” – fogalmazott a polgármester.

Hallgatói kérdésekre válaszolva végezetül több győri aktualitásról szólt a Győr+ Reggeli vendége. A viziten kiderült a többi között az, hogy a Városrendészetnek megújult az elérhetősége, a következő számon hívhatják a társaságot a győriek: 06-20 5858-888.

Több lakossági észrevétel érkezett azzal kapcsolatban is, hogy kellemetlen szagok terjengenek a városban. Győrben a szennyvíz és csapadékvíz hálózat nincs elkülönítve, így valószínű ismét a rendszerrel van probléma, de ennek konkrét okát még vizsgáljuk! “ – reagált egy kérdésre zárásként a városvezető.

Hirdetés