Nincs átmeneti időszak a város vezetésében

Dr. Dézsi: A felelőssége mindenkinek a mandátum kezdetétől a lejártáig tart

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.07.07. 09:05

Az új önkormányzati képviselők és a leendő polgármester is már átvette a megbízóleveleket. Az eddigi testület és dr. Dézsi azonban szeptember végéig még teljes hatáskörrel a hivatalában marad. Nem vezet ez valamiféle kettős szereposztáshoz az átmeneti időben? – kérdezte a Győr+ a hamarosan leköszönő polgármestert.

Nincs átmeneti idő, a jogi helyzet teljesen egyértelmű: a mandátumom, ahogy a testületé is, szeptember végéig szól. Ez idő alatt teljes felelősséggel tartozunk a város működéséért, és minden ez irányú döntésünk, munkánk elengedhetetlen része a mandátumunknak. A kardiológustársaságban is például a következő elnököt már két évvel korábban megválasztjuk, de a további két évben a hivatalban lévő elnöknek van csak jogosítványa és kötelezettsége minden, rá tartozó feladat megoldására. Nincs megosztott vezetés, hiszen a mandátumok időkeretei kötöttek. Mindez a folyamatos szakmai munkát szolgálja.

Rendben, de most a közélet és a politika terében kell egy változást kulturáltan, jogszerűen, ráadásul működésképesen végrehajtani. A politika pedig zaklatottabb, hektikusabb, gyanúsítgatásokkal, taktikákkal és játszmákkal terhes tevékenység.

A helyzet egyértelmű, mégis, valóban okozott némi zavart, főleg néhány cégvezető fejében, hogy a mostani képviselők és a jelenlegi polgármester mandátuma szeptember végéig szól. Őszintén szólva fenyegetve érezték magukat, megtorlásoktól tartottak az új testülettől és a polgármestertől. Úgy gondolom, ez a félelem alaptalan, hiszen a város működésének fenntartása a mindenkori felelős polgármester feladata és felelőssége. Ezekhez a feladatokhoz gyakorlott, képzett szakemberek kellenek, akiket nehezen, s legfeljebb hosszú idő alatt lehet csak pótolni. A cégvezetők pedig teljes jogkörrel felelnek azzal a tevékenységgel, beosztással, amivel a tulajdonos önkormányzat megbízta őket. Nem kell tehát félni, nincs értelme taktikázni, dolgozni kell.

Ezt értjük, de mi történik, ha az új önkormányzat és a polgármester más vezetőkben, más személyekben gondolkodik?

A cégvezetők kinevezéséről a közgyűlés dönt. Természetesen minden javaslatot meghallgatunk, és mérlegeljük, hogy a város szempontjából ki lenne a legjobb. De, minden esetben a tudás, a személyes rátermettség, a megfelelő tapasztalat lesz a legfontosabb szempont. Ahogy az elmúlt négy és fél évben, úgy a jövőben sem engedjük meg, hogy hogy különböző érdekcsoportok kerítsék hatalmukba a várost.

Honnan lesz erejük saját elképzelésük megvalósítására egy új összetételű testületben egy új polgármester működése idején?

A közgyűlésben a választók akaratából jelentős többsége van a Fidesz–KDNP alkotta frakciónak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a polgármester nem tud majd felelős döntéseket hozni, változásokat bevezetni, akár meg is szüntetheti például a győriek részére adott buszutazások kedvezményeit, a fürdőbelépők árának csökkentését, vagy a parkolási kedvezményeket. Reméljük, nem teszi, de nyilván lesz önálló mozgástere. Ezzel a jövővel azonban még nem foglalkozom, a hátralévő három hónap munkájának felelőssége még az én vállaimat nyomja. Minden, már előkészített fejlesztést szeretnénk folytatni, valamennyi lakossági igényt átadok az utódomnak.

Ön személyesen is beszélt már Pintér Bencével, a leendő polgármesterrel a városházán. Elárulja, miről volt szó?

Korábban kijelentettem róla, hogy alkalmatlannak találom a feladatra, ezért is kötelességemnek gondoltam, hogy beszéljek vele. Elmondtam neki, hogy természetesen én semmiféle pozíciót nem akarok betölteni az általa vezetett városházán, de bármikor hívhat, számíthat a segítségemre, a tanácsaimra. A városnak is az az érdeke, hogy az alkalmasságát mielőbb megteremtse, tanulással, felkészüléssel, a gyakorlat megszerzésével. Amikor 2020-ban hosszú önkormányzati – köztük alpolgármesteri – tapasztalattal elkezdtem a polgármesteri munkát, hónapok kellettek ahhoz, hogy átlássam az önkormányzat, a hivatal működését, a prioritásokat. Most azt javasoltam Pintér Bencének, hogy támaszkodjon a hivatal munkatársainak és a cégek vezetőinek a tudására, tapasztalatára. Ők ugyanis az aláírásukkal vállalják a döntéseiket, és ne azoknak a kívülről beleokoskodó kibiceknek a tanácsaira támaszkodjon, akiknek semmi nem drága.

Ön egy olyan helyzetben lett polgármester, amelyben korábban nem tapasztalt kihívásokra  – világjárvány, energiaválság, háborús infláció – kellett megoldásokat adni. Megbántott embernek érzi magát azért, hogy ezt a sikeres munkát a választók többsége nem méltányolta?

Győrben tizennyolcezer ember szavazott rám, és ez nagyon sok. Ezúton is tisztelettel köszönöm a bizalmukat! Nem akarom most elemezgetni az okokat, a hátam mögött zajló politikai játszmákat, az emberek megtévesztését, a hazug és nemtelen támadásokat. Nekem a jóisten megadta a lehetőséget, hogy polgármester lehettem Győrben. Munkatársaimmal becsülettel végigdolgoztuk ezt a ciklust, és olyan fejlesztéseket indítottunk el, melyek az elmúlt 40-50 év alatt nem történtek meg a városban. Boldog vagyok, hogy ennek részese lehettem, és ha valamiért szomorú lehetek, csak azért, mert azok a távlati koncepciók, amelyek hosszabb távlatokban valósulhatnának meg, veszélybe kerülhetnek.

Sokoldalú és hatalmas munkabírású emberként milyen tervei vannak a jövőre?

Győri születésű emberként, a város díszpolgáraként nem is lehet más elképzelésem, mint a város további fejlesztése minden területen, amivel megbíznak. Ez most három hónapig még a polgármesterséget jelenti a politikai pályán, azt követően pedig, ahogy korábban is, Nádorváros, Rabkert és Góré-dűlő lakóit képviselem. A kórházban a kardiológia egy kiváló terület a további újításokhoz, fantasztikus csapatom van, kiváló szakemberek, akik egyben remek emberek is. Tehát továbbra is az itt élő embereket szolgálom, emellett pedig tanítok a Széchenyi István Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen. Ha az élet nem hoz további feladatokat, akkor több időm jut a saját cégeimre, amik többek között a Dr. Dézsi védjegyű tablettáimat forgalmazzák. Eddig száz százalékban a feleségem dolgozott ezekben a vállalkozásokban. Mi ketten nagyon jó csapat vagyunk, mindig erősítjük egymást. Vera a közelmúltban doktorált, állatvédelemből pedig jogi képesítést szerzett. Büszke vagyok rá, és az ő sikerei az én jelenlegi kudarcom ellenére is mosolygóssá tették a hétköznapjainkat.

Kapcsolódó témák: #Győr | #mandátum | #polgármester |