Dizájndarabot teremt a varázslatos fúzió

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.05.05. 17:55

Nem először dolgozik már együtt Markó Róbert rendező és Ladányi Andrea Kossuth-díjas koreográfus, de amit most, a Vaskakas Bábszínház művészeivel teremtettek új távlatokat nyit a művészetben. A klasszikus népmese, modern elemekkel és elképesztő látványvilággal ötvözve hozza el mindenki álommeséjét. Az biztos, hogy így még soha nem láttuk Tündérszép Ilonát, Árgyélus királyfit és társait.

Izgalmas történet sok humorral és szélesvásznú látvánnyal, két tiszta szívű fiatal minden akadályt legyőző szerelméről, egyik legismertebb népmesénk nyomán. Röviden erről szól Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi meséje, ám Győrben, a Vaskakas Bábszínházban az alkotók szerint is egy igazán különleges produkció született.

„Maga a látványvilág már az olvasópróbára megérkezett, ami óriási könnyebbséget jelentett, volt lehetőségünk kísérletezni. Ez nem egy bábelőadás, de mégiscsak bábszerűen működnek a jelmezek. Az embernek néha olyan érzése van, mintha egy divatbemutatón lenne, vagy egy dizájnszínházban, hiszen méretében is nagyok és elképesztően szépek a jelmezek, viszont ilyenkor különösen fontos, hogy jól is tudjuk használni őket” – kezdte beszélgetésünket Markó Róbert. A darab rendezője és a társulat negyedik alkalommal dolgozik együtt Ladányi Andreával. A tisztelet és a szeretet kölcsönös, a próbafolyamatot is harmónia és magas szakmai teljesítmény jellemezte.

„Mind a négy alkotásunk, amit idáig közösen készítettünk a világ bármely színpadán megállná a helyét, nem is akárhogyan. Talán nincs olyan színház Magyarországon, ahol én még nem dolgoztam, vagy koreográfusként, vagy rendezőként, vagy akár táncosként. De a vaskakasok otthona egészen különleges helyet foglal el a szívemben” – mesélte a Kossuth-díjas művész. Miközben a bábszínház előterében sztoriztunk azt is bevallotta, hogy fiatalon soha nem járt gyerekszínházban, így mikor először belépett a bábosokhoz megkérdezte magától: Andi te mit fogsz itt csinálni? „Az amit kapok ettől a csapattól, mindenkit beleértve, az egyedülálló, így biztosan lesz folytatás is. Kell, hogy legyen!” – vallott kapcsolatukról a koreográfus.

A győri bábszínészek mesterként tekintenek Andreára, felemelő érzésnek tartják, hogy partnerként tekint rájuk a közös munka során. „Olyan energiákat ad át, ami minket is feltölt, hálásak vagyunk a sorsnak azért, hogy megadatott az, hogy együtt alkothatunk” – folytatta beszélgetésünket Rab Viki, aki ezúttal nem csak a zenéért felelt, hanem két szerepben is láthatjuk a mesében. „Tulajdonképpen két teljesen különböző karakterről van szó, Tündéranya és a Sötétség királya ellenpólusai egymásnak így ez miatt is kihívás a darab, no meg azért, mert nagyon gyorsan kell a színfalak mögött átöltözni. Ebben az elképesztő jelmezben, a szűk folyosón, a vaksötétségben átmászni nem egyszerű feladat, de mindamellett borzasztóan élvezem természetesen” – avatott be a kulisszák mögött zajló részletekbe a színész.

Markó Róbert nagyon szeret népmesét rendezni, és mint mondja világ életében arra törekedett, hogy olyan művet teremtsen, ami nem csak a gyerekeknek szól, hanem minden korosztály azonosulni tud vele. „Bár ez egy magyar népmese, képileg mégsem olyan lesz, ahogy egy magyar népmesét elképzelünk. Nincsen benne fafaragás, matyó hímzés és néptánc, de plusz izgalom, hogy a szláv lélek, amivel Svila Velichkova, a tervező hozzányúlt ehhez az anyaghoz az nagyon más, mint amit megszoktunk. Ráadásul Viki kortárs zenei alkotásai, az Andrea klasszikus balett alapokon nyugvó, de minden táncstílusból inspirálódó világa meglehetősen furcsa mixet teremt, ami a magyar színpadokon nem igazán látható. Érdemes lesz nálunk megmerítkezni benne” – zárta találkozónkat a rendező.

Bemutató: 2023. május 7-én 11 órakor a Vaskakas Bábszínházban.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #galéria | #híradó | #Kultúra | #Vaskakas Bábszínház |