Hirdetés

Díjeső a táncos palántáknak

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.06.18. 15:36

A Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium életében is nagy változást hozott a digitális oktatás, de a növendékek, a pedagógusok kitűzték a célt, helyt álltak és sikeresen teljesítették a feladatot.

Hirdetés

Kiss János, a Győri Balett volt igazgatója és Derczó Tibor, az intézmény igazgatója szerdán az iskolában ünnepélyes keretek között adta a megérdemelt vándordíjakat, valamint az online szólótánc versenyen szerzett kupákat és okleveleket a nyerteseknek.

„A táncszakma oktatását digitálisan végezni minden résztvevő számára nagy kihívás és felelősségteljes feladatnak bizonyult. Az iskolánk táncpedagógusai és az összes növendéke felvették a karantén által dobott kesztyűt és nekiálltak dolgozni” – mondta Eva Hotová, az intézmény tánctagozatának vezetője.

Segítségükre volt a Táncpedagógusok Országos Szövetségének nagy ötlete: online szólótánc versenyt szerveztek. Több korosztály kategóriában hirdették a versenyt, így lehetőség adódott minden osztályban a tanulók számára, hogy részt vegyenek a megmérettetésen.

A karantén ideje alatt ez rendkívüli motivációt, de első sorban célt adott a gyerekeknek az otthon végzett munkájukhoz. 30 alsó tagozatos diák és 49 felső-és gimnáziumi tanuló készített ötletes, kreativitással teli videókat. A balettmesterek több héten át konzultáltak és segítettek a gyerekeknek minél jobb koreográfiákat, videofelvételeket készíteni. Összesen 79 diák videója közül válogatott a 7 tagú szakmai iskolai zsűri, melyek közül végül 20 alsós videót és 10 felsős videót töltött fel a megfelelő digitális felületre, ahonnan a versenybizottság tovább értékelte a produkciókat. „Zoom konferencia keretében válogattuk a videókat és sokszor megható pillanatokat éltünk át, amikor szembesültünk a gyermekeink gondolataival, „üzeneteivel”, nagyszerű munkájukkal – hangsúlyozta a szakember.

A Gyimesi Tamás-díjat Kovács Gréta kapta, Salga-Gerencsér Gabriella mesternője gratulál neki

A gyermek kategóriában Hergenrőder Jázmin 1. osztályos és Csontos Fanni 4. osztályos tanuló a zsűri Különleges dicséretében részesült. A junior és gimnáziumi kategóriákban Kozári Zara 5. osztályos, Kocziha Liza Boróka 6. osztályos, Kovács Gréta 7. osztályos a III. helyezésen osztoztak. Karácsony Anna Magdolna és Weisz Tícia Szonja I. helyezést nyertek a művészeti szakgimnáziumok számára külön felállított kategóriában. Ledo-Fomin Blanka 7. osztályos és Banka Lili 8. osztályos növendék, szintén a zsűri Különleges dicséretét kapták.

A felkészítő balettmesterek és egyben az iskolai kör bizottsága: Eva Hotová, Gyenge-Horváth Vanessza, Lendvayné Szántai-Kis Hajnalka, Szücs Nicoleta Lucia, Salga-Gerencsér Gabriella, Ströck Barbara és Sebestyén Bálint voltak. A verseny olyan sikerrel járt, hogy végül I. Országos Online Szólótánc Verseny elnevezést kapta, ami sejteti, hogy lesz folytatása.

A másik különleges esemény az iskola életében a hagyománnyá vált Tánc Világnapja Gála, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt nem tudtak megtartani. Ezen a gálán szokták átadni az általános iskolai részen a Gyimesi Tamás-díjat, illetve a szakgimnáziumi részen a Terpszikhóré-díjat a tanév szakmailag legígéretesebb növendékeinek. A pandémia ellenére idén is kiemeltek két sikeres diákot, akik a szerdai ünnepségen vehették át a vándordíjat. A Gyimesi Tamás-vándordíjat Kovács Gréta 7. osztályos növendék, a Terpszikhóré-díjat Paksi Fruzsina 12. osztályos klasszikus balett szakos végzős növendék kapta.

 Paksi Fruzsina veszi át a Terpszikhóré-díjat Derczó Tibor igazgatótól

A sikeres tanítvány mögött mindig ott áll a sikereihez segítséget nyújtó balettmester. Kovács Gréta mesternője Salga-Gerencsér Gabriella és Paksi Fruzsina mesternője Pintér Timea osztoztak a tanítványaik sikerében.

„Mindig büszkék vagyunk a növendékeinkre, de az idei, különleges tanévben sokszorozódik ez az érzés, mert ők az extrém helyzetben is vállalták a nem mindennapi kihívásokat” – zárta gondolatait Eva Hotová.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+TV | #Kultúra |
Hirdetés