Díjazták az aktív környezetvédőket

Venesz Klaudia Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.05. 16:39

A Gyárvárosi Általános Iskola énekkarának zenés és prózai programjával indult a Kitaibel Pál Környezetvédelmi emlékérem-díjak átadóünnepsége. Az eseményen jutalmazták azokat, akik szakmájukban kiemelkedően teljesítenek úgy, hogy ezzel párhuzamosan a környezetvédelmet is kiemelt feladatként kezelik.

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Dézsi Csaba András polgármester. Kiemelte, hogy Győr városában a környezetvédelem kiemelten fontos terület. „A Környezetvédelmi Osztály néhány éve került újra a figyelem középpontjába pontosan azért, mert a mi és az utánunk következő generációk életét is közvetlenül fenyegeti a környezetszennyezés. Az, hogy a környezetvédelemben ki milyen szerepet foglal el, ki mit tesz azért, hogy védje, óvja a környezetét, mindenkinek a saját szintjén, a saját lehetőségeihez mérten kell értékelni. Az biztos, hogy még mindig nagyon sok olyan teendő van, amit még nem teszünk meg” – emelte ki a polgármester. Úgy véli, hogy nem a gyermekeknek a feladata lenne a szemétszedés, inkább azt kellene megtanulni, hogy a hulladékot nem szabad eldobni.

Dr. Dézsi Csaba András és dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester átadták a Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem-díjakat megköszönve mindazok munkáját, akik feladataik végzése során előtérbe helyezik a környezetvédelmet.

Nagykutasi Viktor, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke, a biodiverz fenntartható és élhető környezet kialakítása érdekében, az oktatás, az ismeretterjesztés és a kertművélés népszerűsítése területén végzett munkája elismeréseként vehette át a díjat.

Nagykutasi Viktor

A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület képviseletében Koncz Nóra, az egyesület elnöke vette át a Kitaibel-díjat. A környezeti nevelés, a természetbarát életmód kialakítása érdekében végzett, iskolai interaktív foglalkozások, természetismereti órák, táborok szervezéséért, a közösségi kertek és Ménfőcsanak városrészben, a környezettudatosság jegyében kifejtett tevékenység elismeréseként.

Koncz Nóra

Koncz Nóra elmondta, hogy a jelölés okozta első meglepetés átcsapott büszkeségbe, biztos a megkezdett munka folytatásában, és még nagyon sok megvalósítandó ötlet van a fejükben. Szívesen tartanak ismeretterjesztő órákat, folyamatosan pályáznak az egyesülettel. Nóra elmondta, hogy a győrújbaráti túraútvonalak kijelölésére, az Ökosikk rendezvények megvalósítására és a Győrben egyedülálló, 23 taggal működő közösségi kert projektekre a legbüszkébb.

Nagykutasi Viktor úgy véli, hogy mindent az elkövetkező nemzedékért tesznek. Az ünnepség műsorára utal azzal, hogy van remény a gyermekek környezettudatos nevelésére. Viktor különösen büszke a locsolózsákok ötletének gyakorlatban való alkalmazására.

Dr. Dézsi úgy véli, nagyon sokan érdemelnék még meg a díjat, hiszen a városban jelentős számú civil és szervezett közösség működik hasonló elvekkel.

A Gyárvárosi Általános Iskola kórusa a Kitaibel Páj-díj átadóján

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid