Digitalizálják az iratokat a győri levéltárban

Pécskai István Fotó: Google Maps
2023.07.19. 16:47

Immáron egy éve komoly fejlesztés zajlik Győr Város Levéltárában. Minderről Kovács László önkormányzati képviselő, levéltári asszisztens beszélt a Győr+ Médiának. A szakembertől megtudtuk, Győr legrégebbi irata 1300-ból származik.

,,A város támogatásával elindítottuk a levéltári anyagok digitalizációját. Több száz éves iratokról van szó, a legrégebbit 1300-ban készítették. Az állagmegóvás kiemelt feladatunk. Annak ellenére, hogy az iratok csak állnak, romlik az állapotuk. A digitálizációnak köszönhetően a kutatás során nem kell majd érintkezni az iratokkal, hiszen számítógépen keresztül lehet olvasni a dokumentumokat. Terveink szerint ezeknek egy része nyilvános is lesz – külön e-levéltári portálon keresztül. Ennek a munkálatai zajlanak most már egy éve” – magyarázta Kovács László.

A szakember hozzátette, rendkívül értékes dokumentumokat őriznek.

,,Büszkék lehetünk a 1848-as iratgyűjteményünkre, a sorozási lajstromokra a városrészekből, de említhetem a belváros legrégebbi épületeinek, például a Spartacus-csónakháznak a tervrajzait is. Utóbbit 1895-ben építette a Győri Csónakázó Egylet. Hatalmas kék papíron, fehér színnel van belekarcolva a ház tervrajza. Különböző méretű iratokkal dolgozunk. Van, amelyik A0-s nagyságú, majdnem akkora mint egy óriásplakát. Rengeteg tervrajzunk van a vagongyárról is” – mesélte Kovács László.

A kutatók rendszeresen járnak a levéltárba, de az illetékesek szeretnék az intézményt a nagyközönséghez is közelebb hozni.

,,Fontos, hogy az emberek tudják, milyen komoly kincseket és érdekességeket őriz a levéltár. Nagyon jó sztorikat tartalmaznak az iratok Győrből. Az egyik ilyen az 1594-es eseményekről szól, amikor a törökök elfoglalták Győr. A másik pedig 1598-ról, amikor sikerült visszavenni a várost az ellenség kezéről. Rengeteg irodalom van erről a két eseményről. Említik gróf Ferdinand Hardegget, aki feladta a győri várat, őt rokoni szálak fűzik Vlad Tepeshez, azaz Drakula grófhoz” – mondta Kovács László.

Kapcsolódó témák: #digitalizáció | #levéltár | #történelem |