Diákbarát volt a történelemérettségi

Németh Boglárka
2023.05.10. 13:32

A keddi matematika után szerdán történelemből érettségiztek a diákok. Középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázott. A Révai Miklós Gimnáziumban 174 végzős tette próbára tudását. Többségük szerint az elmúlt évek legkönnyebb feladatsorát kapták. A rövid kérdéseket követően négy esszétémából választhattak kettőt a fiatalok. Köztük volt Cézár egyeduralmi kísérlete, Széchenyi reformjai és a rendszerváltás is. Horváth Péter, az intézmény igazgatója szerint a matek sem volt nehéz, de oda kellett figyelni, a héten pedig még az angol- és a németérettségin kell teljesíteniük a vizsgázóknak.

A Győr+ Televízió stábja a történelemvizsgát követően kérdezte a diákokat.

,,Szerintem könnyű volt. Nehezebbre számítottam, úgyhogy örülök.”– kezdte a beszámolót Balogh Balázs. Egyik jó barátja, Jordán András szerint is azt kapták, amire számítottak: “Volt négy esszé. Auschwitzot és a reformkori Magyarországot választottam. Jók voltak a források, a kis kérdések is könnyűek voltak. Ez az érettségi volt az egyik legkönnyebb”– hangsúlyozta a fiatalember, aki az ELTE Gazdaságtudományi karára készül. 

,,A történelemérettségi igazából a magyarral meg a matekkal ellentétben inkább a tanuláson alapul. A források, a kérdésfeltevések, a feladatok, és amit tanultunk a négy év alatt, sokat tettek hozzá, hogy alapos felkészüléssel meg lehetett oldani. Úgy gondolom, egy-két feladat kimondottan szórakoztató volt, könnyen vettem az összes akadályt. – számolt be Németh Bence Boldizsár, aki a BME-n képzeli el jövőjét. Szerinte bejutni nem, bent maradni viszont nehéz lesz az egyetemen.

A fiatalok sokak mumusát, a matekot is megoldhatónak érezték. 

“Szerintem a tegnapi matek nagyon könnyű volt az előző évekhez képest, de láttam Facebook-csoportokban, hogy azt írták, elég nehéz volt” – tette hozzá Németh Bence Boldizsár.

“A matekról is ugyanazt tudom mondani: jól volt, remélem mindenkinek jól ment, úgyhogy fellélegezhetünk.” – mondta Balogh Balázs, aki a Budapesti Corvinus Egyetemre szeretne felvételt nyerni. 

Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium igazgatója szerint a matematika nem volt nehezebb, mint tavaly, ugyanakkor oda kellett figyelni. Az direktor reméli, hogy a 174 révais érettségiző jó eredményeket ért el. 

“Az emelt szintű vizsgákról nem nagyon tudok még nyilatkozni, de középszinten ahogy a gyerekek elmondták, és mi látjuk, magyarból jók voltak a feladatok, matematikából sem voltak nehezebbek, mint az előző években megszokott, talán kicsit más jellegűek voltak a feladatok. Történelemből is már jó páran sokkal előbb végeztek, így remélem, ez azt jelenti, hogy gyorsan meg tudták oldani.”– fejtette ki az igazgató.

Csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvből vizsgáznak a végzősök, jövő héten pedig a természettudományoké a főszerep. 

“A következő héten 9 óra helyett már 8 órakor kezdődnek az érettségik, tanítással egyben érettségiztetnek az iskolák, van olyan vizsga, ami délután 2-kor lesz. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden érettségizőnek a további napokra is sok sikert kívánjak.”– üzente Horváth Péter. 

A Révaiban szinte mindenki szeretne továbbtanulni, a pedagógusok nagy örömére pedig sokan tettek emelt szintű vizsgákat is, ezzel növelve a többletpontokat. 

Kapcsolódó témák: #érettségi | #történelem |