Délelőtt: Konferencia és szűrővizsgálatok

Diabétesz nap a Káptalandombon

J. Kovács Andrea Fotó: MekliZ Fotó
2022.11.06. 14:10

Konferenciával, szűrővizsgálatokkal és tanácsadással kezdődött a 2. Győri Diabétesz Nap a Káptalandombon, a Mathias Corvinus Collegium központjában.

Hirdetés

A megnyitón dr. Pergel Elza is köszöntötte a résztvevőket: „Aki még nem beteg, az tudja, mit kell csinálnia ahhoz, hogy egészséges maradjon. Akinél pedig már kialakult, ne tragédiaként fogja fel, hiszen van segítség.” – buzdította a megjelenteket az alpolgármester.

A rossz hír az, hogy egymilliónál is több cukorbeteg él ma Magyarországon, sokan pedig – tudtukon kívül – már a betegség előszobájában vannak. A jó hír viszont az, hogy az időben felfedezett diabétesz rendszeres ellenőrzéssel, megfelelő diétával és életmóddal karbantartható és nagy eséllyel megelőzhető a szövődmények kialakulása” – hangsúlyozta dr. Strényer Ferenc diabetológus főorvos a Győr+ Médiának.

Pintérné dr. Fürst Ágnes diabetológus háziorvos, a rendezvény egyik főszervezője a délutáni programról szólva elmondta: „A sétának az a célja, hogy élményt adjunk, pozitív hatást gyakoroljunk a betegekre. Természetesen sétálni mindennap kell, hiszen a rendszeres mozgás különösen fontos a kezelésben.”

A program szervezői a Patrónus Lions Club Győr, valamint a GYMS Megyei Diabetes Egyesület. Utóbbi már 1992 óta működik. A betegeket segítő civil szervezet elnöke, Venesz László portálunknak azt nyilatkozta: „Jelenleg 118 tagunk van, de alkalmanként legalább háromszázan csatlakoznak hozzánk. Rendszeres találkozásaink közül a legfontosabbak a mozgásra épülnek, hetente egyszer a Püspökerdőben gyalogolunk, heti két alkalommal célzott tornát tartunk. Ősszel és tavasszal szívesen túrázunk a Bakonyban. Elméleti képzéseink abban segítik a tagokat, hogy jobban tisztában legyenek betegségükkel. A mai napra a régióban élő összes cukorbeteget meghívtuk, várjuk a csatlakozni vágyókat.”

A házigazda Fekete Dávid, az MCC helyi vezetője úgy véli, az egészségtudatosság olyan témakör, mely a mai fiataloknak is kiemelt jelentőségű, ráadásul az egykori Hotel Konferencia épülete fontos találkozási pontja a győrieknek, így nem volt kérdéses, hogy helyet biztosítanak a rendezvénynek.

A szűrővizsgálatok 13, az előadások 15 óráig tartanak. Ezután várják a sétára érkezőket. Rövid bemelegítés és beszélgetés után 16 órakor közösen indulnak a Káptalandombról.

Galéria: MekliZ Fotó

Hirdetés