Hirdetés
Avató ünnepség

Cziráki emléktábla a Révaiban

Fotó: Győr+
J. K. A.
2022.05.28. 18:31

Mától tábla őrzi Cziráki Lajos festő- és grafikusművész emlékét a Révai Miklós Gimnáziumban. Az emléktábla megálmodói egykori tanítványai, akik a megvalósítást Lebó Ferenc szobrászművészre bízták.

Hirdetés

Az avató ünnepségen a művész egyik volt diákja, Kulacs Béla portálunknak elmondta:

Lajos bácsi művészettörténetet tanított nekünk. Tisztelettel fogadtuk, s ő is minket. Nagy tudással, hozzáértéssel oktatott és nevelt bennünket. A tavalyi, ötvenedik érettségi találkozónkon merült fel ez az ötlet. S hogy miért pont neki, amikor annyi tiszteletreméltó tanárunk volt? Talán azért, hogy egy kiváló képzőművész előtt egy ma élő kiváló képzőművész alkotásával tisztelegjünk.”

Hirdetés

Cziráki Lajos 1917-ben született Hegyeshalomban. Középiskolai tanulmányait a pápai Bencés Gimnáziumban végezte . 1944-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Szőnyi István, Kisfaludi Strobl Zsigmond és Varga Lajos volt.

Colmari tartózkodása alatt hatást gyakorolt rá Otto Dix és Matthias Grünewald. 1946-ban tért vissza Győrbe, ahol a festészettől visszavonult, 1959-től kezdve alkotott újra. Itáliai tartózkodása után Dante irodalma is hatott műveinek témáira. 1986-ban Munkácsy-díjat kapott. 86 éves korában, 2003-ban hunyt el Győrben. Művészeti hagyatékának egy részét a Városi Művészeti Múzeum őrzi.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Révai-gimnázium |
likeold
a fb oldalunkat